Днями відбулася презентація міжфракційного депутатського об’єднання «За впровадження повного циклу публічної політики» та порядку денного щодо реформи пенітенціарної системи України Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Під час заходу було наголошено, що за ініціативи Голови Верховної Ради Андрія Парубія та підтримки Європейського парламенту розпочинається підготовка законодавчого впровадження рекомендацій, підготовлених Місією з оцінки потреб під головуванням Пета Кокса. Вони викладені у доповіді та дорожній карті щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України.


На презентації зазначалося, що народні депутати — члени об’єднання мають намір застосовувати повний цикл публічної політики під час підготовки і ухвалення законопроектів уже сьогодні, не чекаючи на відповідні зміни до Регламенту Верховної Ради та інших законів. Відтак, діяльність об’єднання стане певним пілотним проектом, результати якого можуть бути використані в загальній реформі парламенту.


До складу новоствореного об’єднання входять представники всіх депутатських фракцій. У презентації взяли участь співголови об’єднання: Юрій Соловей (Блок Петра Порошенка), Леонід Ємець («Народний фронт»), Юрій Мірошниченко (Опозиційний блок), Руслан Сидорович (Об’єднання «Самопоміч»), Валерій Дубіль (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»). Також співголовами МФО є: Павло Унгурян («Народний фронт»), Ігор Попов (Радикальна партія Олега Ляшка).

 


Презентація політичного порядку денного щодо реформи пенітенціарної системи України відбулася за участю голови підкомітету з питань діяльності Державної пенітенціарної служби Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрія Мірошниченка (на знімку) та заступника міністра юстиції Дениса Чернишова.


Зокрема зазначалося, що постановою Кабінету Міністрів від 18 травня 2016 року ліквідовано Державну пенітенціарну службу України і покладено на Міністерство юстиції завдання і функції з реалізації державної політики у сфері виконання кримінальних покарань та пробації. У складі Мін’юсту вже створено відповідні підрозділи: департамент пробації; департамент державної кримінально-виконавчої служби; відділ інспектування дотримання прав людини в пенітенціарних закладах та інші. Учасники заходу зауважили: фактично реформа Мін’юсту має інституційний характер, проте люди, пов’язані з системою, очікують докорінної реформи.


«Можливо, цей процес розпочався не так системно, як цього потребують такі великі реформи. Але якби ми не зрушили її, то цього не відбулося б ніколи. Так, цей шлях забере не один рік, бо вся пенітенціарна система складається з дуже великої кількості блоків. Але цю реформу потрібно починати, і вважаю, це нам під силу. Якщо ми налаштовані позитивно, продуктивно і активно, то все зробимо», — зазначив Денис Чернишов.


Заступник міністра також розповів, що проект закону про пенітенціарну систему розбито на дев’ять блоків і створено відповідну кількість робочих груп. Уже визначені їхні керівники, формат роботи, запрошено фахівців.


Насамперед, наголосив Юрій Мірошниченко, пропонується подолати закритість пенітенціарної системи: забезпечити безперешкодний цілодобовий доступ до установ виконання покарань пенітенціарним суддям, правозахисним організаціям, народним депутатам, капеланам. Також пропонується: створити нову мережу слідчих ізоляторів і установ виконання покарань, переважно за межами міст; використовувати схеми державно-приватного партнерства; запровадити інститут пенітенціарного судді, який спеціалізуватиметься на відповідній категорії справ, проводитиме засідання безпосередньо у місцях несвободи і контролюватиме виконання судових рішень; проводити цілеспрямовану інформаційну політику щодо діяльності пенітенціарної системи тощо.


«Кожен шлях починається не завжди з першого кроку, а з правильно обраного напрямку. Ми закцентували увагу на тому, що пенітенціарна система повинна перевиховувати людину і повертати її до суспільства. Але як цього досягти? Це можна зробити лише на своєму власному прикладі. Саме тому першим кроком у цьому напрямку має бути докорінна зміна персоналу», — зазначив народний депутат Юрій Тимошенко.


За словами начальника відділу нормативно-правової роботи Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Юрія Хім’яка, запровадження інституту пенітенціарного судді, з відповідною деталізацією та змінами до Процесуального кодексу, дасть змогу вирішити конфліктні питання стосовно виконання вироку, забезпечення належного режиму відбування покарань в установах тощо.


Підсумовуючи, зазначимо: зміна підходу від карального до реабілітаційного сприятиме тому, що пенітенціарна система за мінімальні час та матеріальні ресурси повертатиме людину до суспільства.

Довідково

Презентація політичного порядку денного — це перший етап повного циклу публічної політики. Другий — проведення публічних консультацій із зацікавленими сторонами та експертами. Третій — формування Зеленої книги проблем. Четвертий — формування Білої книги рішень. П’ятий —проведення слухань у профільних парламентських комітетах. Шостий — проведення парламентських слухань. Сьомий — голосування за законопроект, прийняття інших нормативно-правових актів.


Прес-служба міжфракційного депутатського об’єднання «За впровадження повного циклу публічної політики».