У Полтаві урочисто відкрили відокремлений підрозділ установи «Центр розвитку місцевого самоврядування». Раніше такий підрозділ почав діяти у Кропивницькому. Та невдовзі мережа центрів функціонуватиме в кожній області. Створюють їх за програмою «U-LEAD з Європою», покликаною сприяти розвитку наших місцевих громад на засадах децентралізації. Фінансується вона Євросоюзом як спільнотою та п’ятьма його представниками — Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією.

 

Думками про партнерство обмінюються (зліва направо) Бастіан Файгель, Петер Вагнер і Валерій Головко.

Фото автора.


У відкритті сучасного офісу центру взяли участь голова ОДА Валерій Головко, керівник створеної Єврокомісією Групи підтримки України Петер Вагнер, директор згаданої програми Бастіан Файгель, очільники об’єднаних територіальних громад області та представники громадськості. Тут, за словами господарів і гостей, постійно спілкуватимуться між собою повпреди органів місцевого самоврядування й фахівці-експерти, напрацьовуватимуться оптимальні варіанти змін, триватимуть інформаційно-просвітницькі заходи тощо.


Якими будуть критерії оцінювання ефективності діяльності таких центрів? Відповідаючи на це запитання власкору «Голосу України», Петер Вагнер зазначив, що на реалізацію згаданої програми представники Євросоюзу виділяють понад 100 мільйонів євро. Така вагома сума, звісно, потребує індикаторів результативності. Спочатку вони зосереджуватимуться переважно довкола кількісних показників. Зокрема, збільшення числа об’єднаних територіальних громад у регіонах, темпів появи там сучасних центрів надання адміністративних послуг тощо.


Та невдовзі на перший план виходитимуть критерії якості, відповідності змін очікуванням людей. Доповнюючи колегу, Бастіан Файгель наголосив, що проект передбачає сприяння, зокрема й фінансове, створенню в Україні майже 600 сучасних центрів. При цьому йдеться не лише про капітальні чи косметичні ремонти приміщень. Методологічне й інше забезпечення підвищення якості послуг, які там надаватимуть, також стане одним із безумовних пріоритетів у діяльності центрів. Як і галузеві перетворення у первинній ланці медицини й освітніх закладах на місцях.


Полтава.