Погоджувальна рада


Нинішнього пленарного тижня парламент розгляне низку тематичних блоків питань. Зокрема, на розгляд Верховної Ради у вівторок буде винесено блок правової політики, серед яких — нова редакція Закону про Конституційний Суд України, до якого надійшло понад 700 поправок. По обіді депутати розглянуть блок аграрної політики, у середу — традиційно питання ратифікації та блок питань молодіжної політики та спорту, який перенесено з минулого тижня, та питання щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. Також у середу до парламенту нарешті прийде звітувати голова Національної комісії, що здійснює регулювання на ринку електроенергії та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк.

 

Євген Рибчинський, Віктор Галасюк, Людмила Денісова.

 

Анатолій Дирів, Віктор Кривенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку погоджувальної ради повідомив, що вже є попередня згода від Д. Вовка прийти до парламенту, висловивши сподівання, що законодавці зможуть ґрунтовно розібрати роботу органу виконавчої влади.


У четвер парламент розгляне першим блок питань Регламенту та реформи Верховної Ради. Андрій Парубій закликав колег-депутатів уже цього тижня завершити розгляд питань щодо реформи парламенту. Він повідомив, що провів шість зустрічей із головами фракцій для узгодження питань реформування парламенту. Серед важливих — законопроект щодо співвідношення комітетів та міністерств в уряді та законопроект, який передбачає приведення у відповідність Регламенту Верховної Ради до Конституції України. Голова парламенту відзначив, що через тиждень в Україні відбудеться чергова зустріч із представниками Європарламенту та главою місії Європарламенту Петом Коксом, на якій нам важливо прозвітувати, що рекомендації Європарламенту виконуються.


На розгляд парламенту в четвер також буде винесено важливий блок питань житлово-комунального законодавства та енергоефективності, серед них — законопроект про ринок електроенергії у повторному другому читанні, а також блок питань правоохоронної діяльності та екології, які стосуються статусу та соціального захисту громадян, що постраждали від аварії на ЧАЕС.


Під час засідання погоджувальної ради Андрій Парубій вкотре наголосив на необхідності посилення ефективності роботи парламенту, запропонувавши скасувати перерву під час пленарного засідання з 12.00 до 12.30. «Нам потрібно правильно організувати роботу, щоб парламент ефективніше працював», — сказав він.


Позитивний сигнал інвесторам


Під час виступів голова фракції партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов закликав лідерів парламентських фракцій та голів комітетів консолідувати зусилля для прийняття реформаторських законопроектів.

«Минулий тиждень став епохальним для України — Європарламент переважною більшістю голосів підтримав надання безвізового режиму українським громадянам, — сказав він. — Отриманий нами безвіз — це історична подія, яка засвідчує, що Україна остаточно і безповоротно стала на шлях повернення до вільної Європи. Це стало можливим, перш за все, завдяки злагодженій роботі Президента, уряду і Верховної Ради восьмого скликання. Однак рішення євродепутатів — це не привід нам з вами розслаблятися і збавити темп роботи на цьому етапі каденції. Це лише один з сигналів, що Верховна Рада працює у правильному напрямку».


А. Герасимов також відзначив потужну міжнародну підтримку, яку Україна отримала минулого тижня, зокрема, надання чергового траншу від МВФ в мільярд доларів. «Це є визнанням зусиль України і зусиль Національного банку, в том числі, і в приборканні інфляції, і в зростанні валютних резервів, і в питаннях оздоровлення банківської системи, — наголосив парламентарій. — Транш МВФ насамперед підсилює позиції України у сфері залучення іноземних інвестицій та капіталу. В умовах військової агресії іноземні компанії та міжнародні партнери отримали могутній сигнал -вкладати кошти в українську економіку можна і потрібно. Також ми отримали від Європейського Союзу 600 млн. євро в рамках Третьої програми макрофінансової допомоги ЄС. Водночас НАТО заявило про готовність виділити значні кошти Державній службі з надзвичайних ситуацій для розвитку галузі розмінування».


Фракція БПП наполягає на розгляді нинішнього пленарного тижня законопроектів «Про ринок електричної енергії», «Про комерційний облік комунальних послуг» та «Про житлово-комунальні послуги», змін до Бюджетного кодексу щодо добровільного приєднання територіальних громад, законопроектів, спрямованих на соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» та «Про протимінну діяльність в Україні».


Новий «План Маршалла»


Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив, що довгостроковою альтернативою кредитам МВФ могла б стати масштабна адресна програма пільгової фінансової допомоги — так званий «План Маршалла» для України. Таку ідею озвучив під час X Київського безпекового форуму литовський парламентарій Андрюс Кубілюс. «Ця ідея заснована на визнанні стратегічної ролі України у підтримці безпеки всієї Європи, — сказав М. Бурбак. — Нещодавно Європейська народна партія на своєму з’їзді на Мальті ухвалила відповідну резолюцію».


М. Бурбак також закликав не припиняти реформи з огляду на рішення МВФ щодо надання чергового траншу та рішення Євросоюзу про виділення допомоги у 600 мільйонів євро. «Ми повинні нарощувати темпи впровадження економічних реформ, щоб показати світу, що ми налаштовані на реформування нашої країни, щоб вона якнайбільше відповідала європейським стандартам», — наголосив керівник фракції «Народний фронт».


Час подолати слабкості


Страсний тиждень, який нині переживають всі християни, — це символ, коли людина прагне переосмислити та подолати свої слабкості, — зауважив лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк, закликавши використати цей час для переосмислення інституційної спроможності держави, зокрема, в секторі безпеки, перевірити випадки невиплати зарплати воїнам на передовій. «Чи це є недбальство чи осмислені кроки в т. ч. під впливом ворога», — сказав парламентарій. О. Березюк нагадав, що робоча група завершила опрацювання законопроекту про окуповані території і наголосив на потребі винести цей законопроект на розгляд парламенту.


Лідер фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко закликав зосередити увагу парламенту на розгляді соціально значимих законопроектів, які турбують людей. Він також наголосив на потребі оптимізувати роботу парламенту, щоб він працював ефективніше. За словами Ю. Бойка, звіт керівника НАЗК Наталії Корчак у парламенті минулого тижня завершився нічим і не мав жодних наслідків — керівництво НАЗК продовжує працювати на своїх посадах. Політик також звернувся до правоохоронних органів із вимогою прозвітувати у парламенті про хід резонансних кримінальних справ, зокрема, щодо теракту біля Верховної Ради у серпні 2016 року та про резонансні вбивства, що створює обстановку нестабільності та некерованості у країні.


У свою чергу, глава парламенту Андрій Парубій повідомив, що він мав розмову з міністром юстиції Павлом Петренком, і той запевнив, що найближчим часом уряд внесе зміни до закону про НАЗК.


Лідер фракції Радикальної Партії Олег Ляшко прийшов на погоджувальну раду з НКРЕКП, де зранку під тиском депутатів та громадськості було скасовано рішення про запровадження абонплати на газ. «Ціна на газ і так завищена у декілька разів. Газ коштує максимум 1500—1700 гривень, а українці мають платити більше 6 тисяч гривень», — стверджував О. Ляшко. Водночас він відзначив, що скасування рішення НКРЕКП про встановлення абонплати на газ — це тільки перша перемога. Наступним кроком, за його словами, має бути повернення до державної власності під державне управління всіх газорозподільних мереж. Фракція радикалів також заявила, що наполягає на зустрічі з Президентом з вимогою відставки глави НКРЕКП Дмитра Вовка. «Люди, які приймають корупційні рішення, повинні понести відповідальність», — заявив О. Ляшко. — 24 мільярди гривень заплатили би люди як абонплату за газ, якби не скасували рішення НКРЕКП».


Голова депутатської групи «Відродження» Віталій Хомутиннік нагадав, що цього тижня — річниця діяльності уряду, однак не зрозуміло досі, як уряд звітуватиме — чи надішле до парламенту письмовий звіт чи прем’єр звітуватиме у сесійній залі. Депутат закликав провести якщо не повністю перезавантаження уряду, то принаймні «ямковий ремонт». Зокрема, ще цього тижня зробити певні кадрові зміни в уряді, насамперед у Міністерстві охорони здоров’я, де вже рік немає міністра, у Мінекономрозвитку, Фонді держмайна та проголосувати за відставку голови Нацбанку.


Представник депутатської групи «Воля народу» Євген Рибчинський закликав шукати внутрішні резерви для розвитку економіки без залучення іноземних кредитів, висловивши думку, що терміни виконання меморандуму з МВФ дотримані не будуть, а наступний транш отримаємо не раніше грудня чи січня наступного року.


Об’єднатися незалежно від партійної приналежності


Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко запропонувала розглянути низку невідкладних законодавчих ініціатив глави держави. Зокрема, проект закону «Про ратифікацію фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком» (проект «Міський громадський транспорт України»), який передбачає залучення коштів у розмірі 200 млн. євро на розвиток міського громадського транспорту в Україні, що на сьогодні зношений на 87 відсотків. Президент також вніс до парламенту як невідкладний законопроект № 6174, який встановлює можливість присвоєння звання Герой України, як виняток, посмертно іноземцям — нагородженим орденом Героя Небесної Сотні. Від імені Президента Ірина Луценко також закликала всі фракції об’єднатися навколо прийняття нової редакції закону про Конституційний Суд. «Адже до Конституційного Суду зможуть звертатися всі громадяни України, незалежно від політичних поглядів чи партійної приналежності», — наголосила парламентарій.


Перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Дмитро Андрієвський висловив думку, що більшість соціально вразливих питань, зокрема й щодо тарифів, можна врегулювати законодавчо. Зокрема, у четвер парламент розглядатиме закон про житлово-комунальні послуги, який дає додаткові соціальні гарантії.


Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський наполягав на невідкладному розгляді законопроекту про посилення відповідальності за крадіжки у сфері оборони. Зокрема, у середу безпековий комітет планує заслухати інформацію директора НАБУ Артема Ситника щодо реагування на розкрадання майна Збройних Сил України. 


Голова соціального комітету Людмила Денісова висловила концептуальні зауваження до пропозицій уряду щодо пенсійної реформи і так званого «осучаснення пенсій», звернувшись до представника уряду з проханням доопрацювати концепцію пенсійної реформи, щоб не допустити подальшого звуження прав людей.


Голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв відзначив, що цьогоріч парламент не прийняв жодного антикорупційного закону, зокрема, лежать без руху законопроекти про надання НАБУ права на прослуховування, про викривачів і довгоочікуваний проект закону про антикорупційний суд.


З наступного тижня буде тривала перерва у пленарних засіданнях народні депутати працюватимуть у комітетах та округах, а знову зібратися в сесійній залі мають аж 16 травня.