Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко взяла участь у Київському безпековому форумі. Його учасники, серед яких були також Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Ернст Райхел та колишній посол Великої Британії у Росії Ендрю Вуд, обговорювали загрози, що постали перед європейськими країнами в умовах агресивної політики Кремля.

 

«Систематичні порушення Російською Федерацією міжнародного права мають отримати рішучу відповідь з боку міжнародного співтовариства», — наголосила перший заступник глави парламенту. За її словами, протягом останніх років європейські країни мають справу з безпрецедентним рівнем російської пропаганди та дезінформаційних кампаній і навіть втручанням у національні вибори. «Росія продовжує фінансувати антиєвропейські політичні сили, а також медіа, які поширюють неправдиву інформацію з метою дискредитації європейських цінностей та розколу ЄС», — зазначила І. Геращенко.


Саме такі гібридні методи ведення війни становлять основну загрозу поряд із нарощуванням військової потужності. «Це неприпустима ситуація, коли в ХХІ сторіччі Російська Федерація більш як два роки утримує понад десяток політичних в’язнів, а контрольовані нею представники незаконних збройних формувань утримують в заручниках 121 українця», — наголосила перший заступник очільника парламенту. У контексті обговорення Мінських угод І. Геращенко підкреслила першочерговість безпекового і гуманітарного блоків. Без їх виконання неможливо переходити до виконання політичного блоку, акцентувала вона.


Українська сторона наполягає на необхідності створення додаткової, п’ятої, підгрупи в тристоронній контактній групі, яка б займалась питаннями кордону, оскільки нині понад 400 кілометрів залишаються неконтрольованими на кордоні з РФ, поінформувала політик. Вона висловила солідарність із колегами, які відзначили, що європейські країни починають усвідомлювати рівень загроз для демократії, що їх становлять дії Кремля. Відтак підкреслила важливість прийнятих протягом 2016—2017 років резолюцій ПАРЄ, а також резолюцію Європейської народної партії, ухваленої в березні цього року. Водночас політик наголосила: реакція міжнародної спільноти залишається недостатньою, і європейські країни повинні посилити тиск на РФ з вимогою виконувати Мінські угоди.


«Міжнародні санкції проти Росії — це інвестиції в мир та безпеку всієї Європи», — підкреслила І. Геращенко. У цьому контексті вона висловила переконання в тому, що ЄС та країни Східного партнерства мають спільно розробити низку заходів для протидії агресивній політиці Кремля. «Ми повинні посилювати наш діалог та запровадити ефективні й дієві відповіді на енергетичну, економічну, інформаційну та гуманітарну загрози з боку РФ», — зауважила політик.