Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко наголосила на тому, що нинішній склад парламенту та уряду не відповідає потенціалу українок. Мовляв, кількість жінок у державних органах влади має бути помітно вища. Таку заяву вона зробила під час Міжнародного форуму «БізнесWOMAN».

 

Директор Інституту партнерства та сталого розвитку Дар’я Мустафіна, народний депутат України Ірина Суслова, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 


І. Геращенко поінформувала присутніх про поточну ситуацію із забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків в Україні. Увагу акцентувала на тому, що протягом останніх років спостерігається позитивна динаміка представництва жінок в українських уряді та парламенті. «Нині 12,3 відсотка народних депутатів — це представниці прекрасної статі, — сказала вона, зауваживши: вперше дві жінки представлені у керівництві Верховної Ради, носять спідниці також шість голів комітетів. 


І. Геращенко відзначила високий професіоналізм, працездатність і результативну роботу своїх колежанок і висловилася за посилення миротворчої діяльності жінок, більш активне їхнє залучення до миротворчих процесів.
Серед нагальних пріоритетів перший заступник глави парламенту відзначила необхідність зміни стереотипів про присутність жінок у збройних силах. Так, у 2017 році їх кількість серед військовослужбовців у ЗСУ становить 20200 осіб, що майже на 20 відсотків перевищує показник попереднього року (17 тисяч). Водночас такий рівень представлення жінок у силових структурах все ще залишається недостатнім. «Упродовж останніх років ми виконали багато завдань для збільшення представництва жінок у владі, але ще не досягли загальноєвропейського рівня», — зауважила І. Геращенко.


Перший заступник очільника законодавчого органу влади поінформувала про заходи, заплановані, зокрема, в контексті імплементації резолюції РБ ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», та зауважила, що на поточній парламентській сесії потрібно приділити увагу розгляду законопроектів, що стосуються гендерної політики. Зокрема, необхідно ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).


У форумі також узяли участь депутат Європарламенту Ребекка Хармс, голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Суслова, речник української громади в Угорському парламенті, голова Європейського Конгресу українців Ярослава Хортяні, депутат міської ради міста Антверпен (Бельгія) Галина Матюшина, урядовці, депутати Київської міської ради, громадські діячі.


За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради.