Щоб не допустити зустрічі ув’язненого українця з консулом нашої держави, у брянській колонії його тримали кілька годин в одиночній камері без опалення, світла та їжі. Про це повідомила в соціальних мережах координатор проекту «РосУзник» Яна Гончарова.

 

 

Віктор Шур (на знімку) — ювелір, син відомого чернігівського колекціонера бісерних та інших рідкісних ікон. Оскільки його бізнес був «зав’язаний» на Росію, після розпаду СРСР прийняв російське громадянство. Але постійно проживав у Чернігові, де й зараз мешкає його сім’я. У 2016 році отримав українське громадянство за правом територіального походження.


Його було засуджено торік до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство на користь України. Як свідчить брянська преса, в матеріалах справи йдеться про його затримання начебто при спробі фотографування військового аеродрому, нині недіючого. І для чого б він знадобився українським прикордонникам — не відомо. Ця територія зараз — звичайне пасовище для худоби.


«...До Віктора Шура приїжджав консул України Геннадій Брескаленко. Ще до цього співробітники колонії кілька разів примушували Шура написати відмову від зустрічі з консулом, погрожуючи «в «столипіні» покатати місяць до Красноярська, щоб заспокоївся». Так, 7 квітня зранку його викликали і змусили писати відмову. Коли Віктор не став цього робити, його «для профілактики» закрили в одиночній камері...» — написала Яна Гончарова. За словами активістки, з моменту переведення до Брянська Шур не отримує листів і пресу.


«Його дочка Ольга Налімова вже написала заяву уповноваженому з прав людини в РФ і взагалі має намір скаржитися всюди», — додала Гончарова.

Фото із соціальних мереж.