До закінчення Великого посту залишилося небагато часу. Хто його дотримувався, півтора місяці мали досить обмежений раціон. За такий довгий термін організм звик переважно до пісних страв, тож важливо не нашкодити собі, переходячи до звичайного харчування. Під час виходу з посту закликають до стриманості у їжі медики. Адже можна завдати непоправної шкоди для свого організму. Не випадково, чи не найбільше роботи у лікарів під час новорічних свят та Великодня. Церква також виступає за піст у рамках здоров’я. Священнослужителі наголошують, що виразка не наблизить до Бога, а може і суттєво віддалити. Та часто люди об’їдаються та обпиваються так, наче мають декілька шлунків.

 

 

Насправді, переходити до звичного раціону потрібно поступово, впродовж п’яти-семи днів. Якщо ви страждаєте хронічними захворюваннями, наприклад, у вас виразка шлунку чи дванадцятипалої кишки, холецистит чи панкреатит, цей період слід розтягнути на півмісяця.

 
Їсти м'ясо можна в невеликих кількостях. Бажано, варене, з невеликою кількістю солі, але без спецій. Не варто поєднувати його з грибами та бобовими. 


У перші дні розговіння відмовтеся від такої важкої їжі, як пельмені, чебуреки, розтягаї та інші поєднання м'яса з тістом. Зачекайте також з шашликами, салом, жирною свининою, млинцями. Такі страви додавайте у меню вже після адаптаційного періоду. 
 

Великий піст закінчується великим святом -- Великоднем. У кожній оселі традиційно готується щедрий стіл. І, звісно, на ньому присутні паски, шинка, домашня ковбаса, крашанки. Але, якщо в свято сильно переїсти, то проблеми зі здоров'ям вам забезпечені. Тому простежте за собою: не споживайте, приміром, більше двох-трьох великодніх яєць за день. Вашого шлунка не вистачить на перетравлення усього одразу! 


Спиртне краще не пити -- це викличе подразнення слизової шлунка. Але якщо вже без алкоголю ніяк, то обмежтеся 200-ми грамами вина на день. 


Пам'ятайте: неправильний вихід з посту – шлях до серйозного порушення роботи кишечника і дисбалансу вітамінів та мікроелементів в організмі. Тож побережіть себе і своє здоров'я!

 

І ще. Наприкінці посту особливо актуально збільшити кількість води, яку ви випиваєте протягом дня. Так ви підтримаєте свій організм напередодні суттєвих змін раціону.

 

Підготував Валерій ДРУЖЕНКО.

 

Мал. Василя ФЛЬОРКА.