Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:
— Мільйони людей, які повстали проти грабіжницької політики влади, отримали значну перемогу. НКРЕКП скасувала своє драконівське рішення про встановлення абонплати на лічильники. Якби це рішення було введено в дію з першого квітня, українці сплачували б щороку по 24 млрд. грн. Куди пішли б ці кошти: на оновлення мереж, підвищення рівня життя людей, підвищення зарплат і пенсій? Ні! Ці кошти пішли б у кишеню олігархів та влади... Ми домоглися скасування цього рішення, але цього недостатньо для відновлення справедливості — зниження ціни на газ. Наступне, чого домагається фракція Радикальної партії — повернення під державне управління державних газорозподільних мереж. Ще одна наша вимога — відповідальність НКРЕКП. Ми вимагаємо зустрічі з Президентом і відставки голови НКРЕКП Д. Вовка та всього складу комісії.


Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Останніми тижнями спостерігається тенденція до непропорційного застосування сили органами правопорядку, використання для операцій людей без опізнавальних знаків та втручання поліцейських у роботу законодавчого органу. Серія подій у різних місцях України формує картину терору проти власного народу, порушення прав людей на мирні зібрання з одночасним використанням органів правопорядку для захисту проросійських зібрань, а також рейдерських схем, що дестабілізує ситуацію в країні... На цьому тлі тривають репресії проти членів партії «Самопоміч» в різних областях, відкриваються кримінальні провадження, проводяться обшуки за надуманими приводами. Львів залишається в облозі, а народні депутати від «Самопомочі» цькуються на провладних ЗМІ. Кожен згаданий інцидент міг би бути випадковим, проте їх кількість та демонстративний характер викликають тривогу.


Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:
— Події останніх тижнів наочно показали, що країна продовжує скочуватись в прірву політичної та соціально-економічної кризи. На зустрічах з виборцями мене часто запитують: що роблять парламент і коаліція? Покажіть програму розвитку держави та пакет законів, який повинен ухвалити парламент для її реалізації. Більшість країн проходили кризові періоди, але в схожих ситуаціях уряди завжди розробляли програми, під які готувалися закони. Як виходити з кризи у нас, залишається загадкою не лише для простих громадян, а й правлячої коаліції... Ми вимагаємо звіту уряду за ключовими галузями діяльності, а також представлення у парламенті реалістичної програми по виходу з соціально-економічної кризи. В іншому випадку парламент має йти на дострокові вибори.


Ярослав МОСКАЛЕНКО, група «Воля народу»:
— Через два тижні — 31-ша річниця аварії на четвертому енергоблоці ЧАЕС. Зазвичай перед такими датами влада звітує перед суспільством про те, що вона зробила для постраждалих та подолання наслідків трагедії.

Спробую зробити це за владу. Так, скасовано бездумно четверту зону посиленого радіологічного контролю, обмежено безплатне харчування дітей на територіях радіоактивного забруднення, звужено безоплатне лікування, не вирішено питання забезпечення чорнобильців доступними житлом тощо. Шановні колеги, цього тижня ми маємо у порядку денному два важливі урядові законопроекти — № 5594 та № 5297. Перший пропонує призначити пенсію дружині, або чоловіку у зв’язку з втратою годувальника-ліквідатора незалежно від причинного зв’язку смерті з чорнобильською катастрофою, другий — поновити право дітей, які втратили внаслідок Чорнобиля одного з батьків, на отримання щорічної допомоги на оздоровлення. Закликаю всіх підтримати відповідні ініціативи та забезпечити явку депутатів.


Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Вранці на засіданні нашої фракції ми вручили Почесну грамоту Верховної Ради громадянину Литви, який віддано допомагає нашому фронту. На тлі того, як тисячі волонтерів роблять таку достойну справу, наша влада вирішила провести мегакорупційну оборудку під назвою «абонплата за приєднання до газових мереж». 106 місцевих рад провели позачергові засідання і наполягли, щоб це рішення скасували. Це перемога українського народу. Тепер все залежить від того, як ефективно спрацює Національне антикорупційне бюро. Але назріває ще одна афера — розпродаж землі сільськогосподарського призначення. Ми 19 квітня проведемо великі збори ініціативної групи, яка чисельністю сягне майже тисячі осіб. Працюватимемо над зібранням трьох мільйонів підписів громадян для того, щоб зупинити цю оборудку.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Ми вийшли на фінішну пряму в набутті безвізового режиму із Євросоюзом. Це заслуга всіх українців, але хочу повернутися на три роки назад, коли після перемоги Революції Гідності уряд Арсенія Яценюка поставив собі таку амбітну мету. Паралельно з підписанням Угоди про асоціацію ми почали втілювати цей план у життя. План, який містив понад 140 положень. Рутинною і наполегливою працею в цій залі одне за одним ми ухвалювали важливі, але дуже непрості рішення. Навіть найбільші скептики визнали: Україна виконала всі вимоги ЄС. Звертаємося з проханням забезпечити безперебійне функціонування електронної системи оформлення і видачі біометричних паспортів. Закликаю також розглянути цього тижня урядову ініціативу, яка допоможе упорядкувати роботу НАЗК. Хочемо також почути відповідь на питання: у чиїх інтересах НКРЕКП вводила абонплату за газ.


Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Розпочинаємо сесійний тиждень, який продовжить докорінні зміни в судовій системі. Нині в порядку денному два законопроекти, які регламентують діяльність Конституційного Суду. Прибираємо будь-які підстави для зовнішнього впливу на діяльність цієї установи. Це стане основною запорукою неупередженості та прозорості. Важливими для становлення верховенства права в країні є й зміни, напрацьовані спільно з громадськістю й спрямовані на вдосконалення процесуальних механізмів та завершення формування нового Верховного Суду. Не можу оминути й питання Національного банку. Валерія Гонтарева очолили цю структуру в час, коли в країні розгорнулася війна. Нам вдалося зупинити інфляцію і підвищити золотовалютні резерви, очистити банківську систему. У четвер нам необхідно ухвалити також закон про ринок електроенергії.


Олег КУЛІНІЧ, група «Відродження»:
— Хотілося, щоб останній пленарний тиждень перед тривалою перервою дійсно був продуктивним. Тому наголошуємо на важливості низки важливих ініціатив. Ми внесли законопроект, який відновлює соціальні гарантії чорнобильцям. Передусім — це пенсійне забезпечення, медичне обслуговування тощо. Украй важливе рішення — законопроект, який стосується розпорядження державними землями, які розташовані за межами населених пунктів. Абсурдно, коли питаннями сінокосів та пасовищ і кладовищ займаються не місцеві жителі, а чиновники обласного рівня. У цій ситуації страждають насамперед місцеві бюджети. Ми повинні повернути людям право розпоряджатися землею — це крок до формування потужних і самодостатніх громад. Хотіли б також заслухати звіт уряду про проведену роботу протягом року. Зокрема, від Міністерства охорони здоров’я, яке й досі не має очільника.