День працівників ракетно-космічної галузі                        

Всесвітній день авіації і космонавтики

 

Виготовлення ракет-носіїв на «Південмаші».

Фото Олександра КЛИМЕНКА (з архіву «Голосу України»).

Історія освоєння людиною Космосу наповнена збігами, іноді не випадковими. Феноменом є ключова роль українців у прокладанні шляху до зірок. У 1962-му створена в КБ «Південне» ракета-носій 63С1 («Космос») вивела на орбіту перший супутник українського виробництва. Уже наступного року на підприємстві організували нове виробництво — космічне, а концерн «Південмаш» став двигуном ракетно-космічної галузі всього Радянського Союзу.


Із нашою землею пов’язані долі майже 20 космонавтів та астронавтів. Розповідають, що під час зв’язку із центром управління польотами льотчик-космонавт, уродженець Узина Павло Попович, заспівав для головного конструктора Корольова його улюблену пісню «Дивлюсь я на небо...»


Статус космічної держави Україна підтверджує, реалізуючи низку проектів, у тому числі за участю міжнародних партнерів. Серед пріоритетних — створення Національної супутникової системи зв’язку «Либідь» та ракетно-космічного комплексу «Циклон-4», участь українських підприємств у міжнародних проектах «Дніпро», «Антарес», «Вега». Ці та інші програми і цілі стали частиною Стратегії космічної діяльності України на період до 2022 року.


Досягнення галузі перетворилися на нові можливості в повсякденному житті, без яких сучасний цифровий світ важко уявити. Сьогоднішнє свято — привід віддати належне ентузіастам-першопрохідцям, котрі прокладали дорогу до Всесвіту.