Голова Верховної Ради Андрій Парубій відкрив у кулуарах парламенту експозицію «Тиждень Пласту — українського скаутингу» з нагоди 105-ї річниці Національної скаутської організації України (на знімку).

 


«Сьогодні Пласту — 105 років від дня заснування. Це дуже важлива дата. «Пласт був заснований трьома визначними людьми: Олександром Тисовським, Іваном Чмолою та Петром Франком — сином видатного і відомого письменника Івана Франка. Петро Франко був народним депутатом, одним із засновників української авіації», — сказав Андрій Парубій.


За його словами, за цей час Пласт пройшов разом з Україною всі етапи національно-визвольної боротьби. «У найважчі часи пластуни боролися за визволення нашої держави, зберігаючи пластові вишкіл і дух», — зазначив глава парламенту.


Голова Верховної Ради нагадав, що з історією скаутингу пов’язані імена таких визначних українців, як Степан Бандера та Роман Шухевич. Також, зауважив він, від початку створення корпусу Січових стрільців велика кількість пластунів пішли і стали основою цього корпусу у Львові.


«Символічно і характерно, що сьогодні, коли йде третій за сто років етап нашої визвольної боротьби, пластуни знову на передовій. Вони були на передовій на Майдані, гуртуючись у сотні Самооборони, і вони на передовій у війні з російським агресором, і були серед бійців Донецького аеропорту. Така історія Пласту, яка дуже переплелася з історією України», — підкреслив Андрій Парубій.


Голова Верховної Ради побажав пластунам зберігати той дух, який 105 років виховував найкращих, найбільш відданих і патріотичних. Саме вони в різних сферах суспільного життя робитимуть Україну сильнішою.


Глава парламенту нагородив грамотами Верховної Ради визначних пластунів сьогодення за вагомий особистий внесок у розвиток скаутського руху в Україні, значну роботу з національно-патріотичного виховання молоді, активну волонтерську та громадську діяльність.


Також під час заходу було вручено хустинки народним депутатам — пластовим приятелям, які поділяють цінності організації та сприяють її розвитку.


*** 


Голова Верховної Ради Андрій Парубій, відповідаючи на запитання журналістів, назвав ефективною роботу Володимира Гройсмана на посаді Прем’єр-міністра і не бачить необхідності кадрових змін у складі уряду. «Думаю, що сьогодні мова не йде про жодні кадрові зміни. Нинішня команда працює злагоджено», — сказав він.


Глава парламенту зазначив: ситуація в країні істотно змінилася, вже ніхто не каже про дочасні вибори. У цьому, безперечно, є і заслуга Володимира Гройсмана.


За словами Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністр зумів поєднати непопулярні реформи із розв’язанням соціальних проблем, таких як підвищення мінімальної заробітної плати». «Цей баланс дав можливість стабілізувати ситуацію в країні і в економіці. Також завдяки хорошій комунікації, яка існує між парламентом і урядом, ми змогли забезпечити стабільну й ефективну роботу Верховної Ради загалом. Тому я підтримую Володимира Гройсмана як однозначно ефективного керівника і бажаю успіхів у нашій подальшій спільній роботі», — сказав Андрій Парубій.


Також, на його думку, якщо буде потреба у кадрових змінах, Прем’єр-міністр звернеться до парламенту, і це питання буде обговорено.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.