Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко та заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова відвідали з робочим візитом місто Авдіївку Донецької області.

Чергова поїздка народних депутатів зумовлена загостренням екологічної ситуації на сході України та необхідністю обговорити шляхи розв’язання економічних проблем регіону.

 

Під час поїздки обраниці ознайомилися з роботою ПрАТ «Авдіївський коксохімічний завод», де обговорили низку проблемних питань, пов’язаних із діяльністю підприємства. У рамках візиту також було заплановано відвідати Донецьку фільтрувальну станцію (ДФС), проте через погіршення безпекової ситуації візит було скасовано.


«Такі об’єкти, як Авдіївський коксохімічний завод, Донецька фільтрувальна станція, Бахмутський агрокомбінат та затоплені шахти, потребують посиленого контролю з боку міжнародних гуманітарних організацій. Адже в разі пошкодження цих об’єктів Донбас може очікувати справжня екологічна катастрофа», — зауважила І. Геращенко під час відвідання Авдіївського коксохімічного заводу.


Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі повідомила, що екологічні питання регулярно порушуються на засіданнях тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську поряд із гуманітарними та економічними. У цьому контексті політик зауважила, що українська сторона підтримує ініціативу Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) щодо створення спеціальних «безпекових хабів» біля кожного екологічно важливого інфраструктурного об’єкта. Передбачається, що обрані ділянки будуть оснащені спеціальними технічними засобами для моніторингу ситуації.


Під час візиту Ірина Геращенко та Марія Іонова взяли участь у висадці алеї дерев у рамках безстрокової Всеукраїнської екологічної акції «Посади дерево миру». Поруч із меморіалом Т. Шевченка в Авдіївці народні депутати разом із представниками військово-цивільної адміністрації міста висадили кипариси та липи.


Уповноважений Президента закликала місцевих жителів приєднатись до екологічної акції та зауважила, що для відновлення ситуації у сфері екології за кожне знищене дерево необхідно посадити 3—4 нові саджанці.


Під час робочого візиту перший заступник глави парламенту нагородила почесними грамотами Верховної Ради України жінок-військовослужбовців за високий професіоналізм (на знімку).

 


«Ми пишаємося жінками-військовослужбовцями, які нарівні з чоловіками захищають Україну», — сказала І. Геращенко та додала, що гендерні стереотипи щодо служби жінок в армії починають поступово руйнуватися.


«Протягом останнього року кількість жінок-військовослужбовців збільшилась на 20 відсотків і становить на сьогодні понад 20 тисяч», — наголосила вона. Відзначивши важливу роль жінок у миротворчій діяльності, політик водночас зауважила, що й досі існують бар’єри, які перешкоджають кар’єрному зростанню жінок у ЗСУ.


«Із загальної кількості жінок-військовослужбовців лише 2 тисячі 700 мають офіцерське звання. Ми повинні й надалі працювати, зокрема й на законодавчому рівні, над впровадженням гендерної складової в реформи, що проводяться в секторі безпеки та оборони», — повідомила І. Геращенко під час нагородження.


У рамках візиту до Донецької області народні депутати також відзначили школярів Краматорська — лауреатів конкурсів української пісні, читців та брейн-рин-
гу, знавців творчості Т. Шевченка.


Під час брифінгу за результатами робочого візиту Ірина Геращенко, зокрема, зауважила, що у Краматорську було проведено нараду з екологічних питань за участі представників місцевих органів влади та керівників підприємств, що розташовані в сірій зоні. Зокрема, було обговорено проблеми роботи Авдіївського коксохімічного заводу, Донецької фільтрувальної станції, Бахмутського агрокомбінату та низки інших підприємств.


«Особливо складною є ситуація на Донецькій фільтрувальній станції, яка систематично піддається обстрілам з боку представників ОРДЛО. Існує небезпека пошкодження контейнерів та потрапляння назовні рідкого хлору, який є небезпечним для навколишнього середовища», — підкреслила І. Геращенко.


Вона зазначила, що особливої уваги також потребує ситуація на території Бахмутського агрокомбінату, де через замінування не вдається провести очисні роботи. Це створює загрозу забруднення річок Бахмутка та Сіверський Донець.


Серед іншого народні депутати України наголосили, що важливо ефективніше використовувати екологічний податок, що сплачується підприємствами в місцевий бюджет. Так, лише Авдіївський коксохімічний завод щорічно сплачує понад 10 мільйонів екологічного збору.


«Екологічний податок може стати дієвим інструментом відновлення навколишнього середовища регіону», — сказала І. Геращенко.

ДОСЛІВНО

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина ГЕРАЩЕНКО:


«Важливих об’єктів, які потребують особливої уваги з точки зору екології, на Донбасі є декілька. Українська сторона в ТКГ планує приділити особливу увагу питанням екології та вимагатиме допуску ремонтних бригад до критичних об’єктів і створення навколо них спеціальних зон безпеки з постійним моніторингом СММ ОБСЄ і МКЧХ».


За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.

Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.