Дорогі друзі та подруги!


Дозвольте привітати вас традиційним пластовим гаслом: СКОБ!


Щиро вітаю вас із 105-ю річницею заснування Пласту. Дата складення першої пластової присяги — це важлива дата в історії України. Українську скаутську організацію заснували у Львові у 1912 році педагог Олександр Тисовський, військовий Іван Чмола та син Івана Франка — Петро Франко.


Засновники Пласту добре розуміли необхідність створення структури, яка виховувала б справжніх патріотів та провідників нації.


12 квітня 1912 року на подвір’ї Львівської академічної гімназії перші пластуни склали першу пластову присягу. Пишаюся тим, що і я свого часу вчився в цьому славетному навчальному закладі.


Складаючи присягу, ви обіцяєте бути вірними Богові й Україні, творити добрі справи та жити за пластовим законом. У всі часи пластуни своїми вчинками та працею постійно доводили вірність присязі.


Пластуни завжди стояли на передовій боротьби за визволення і незалежність держави: брали участь у подіях Української революції 1917—1921 років, боролися за незалежність України у лавах Армії УНР, Української повстанської армії, були активними учасниками дисидентського руху, Помаранчевої революції, Євромайдану та новітньої російсько-української війни.


У цій організації виховались та загартувались генерали та командири Української повстанської армії — Роман Шухевич, Олекса Гасин-Лицар, Василь Кук.


Вихованцями цієї організації є видатні науковці і винахідники: Любомир Романків, Богдан Гаврилишин. Пластуном був організатор оборони Донецького аеропорту, капітан, командир групи спеціального призначення 3-го окремого полку спецпризначення Євген Подолянчук, який загинув, героїчно захищаючи Україну. У лавах цієї організації виховуються тисячі юних патріотів і свідомих громадян у різних куточках України.


Через пластову школу новацтва і юнацтва пройшли тисячі молодих українців, які сьогодні в усіх сферах життя держави щоденно доводять свою любов до Вітчизни.


Пишаюсь тим, що особисто був причетний до відновлення Пласту в Україні у 1989 році.


Друзі! Ви — цвіт і краса нашої України. Сильні духом, загартовані, витривалі, свідомі та активні громадяни Української держави.


Дякую вам за вашу щиру працю та виховання молоді.


Бажаю вам у вашій Великій Грі долати з усмішкою всі труднощі та продовжувати творити великі справи в ім’я Батьківщини.


СКОБ!


Слава Україні!


Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.