Менш як місяць залишається до офіційного старту курортного сезону на території Кримського півострова. Яким він буде для кримчан і гостей півострова? Варто сказати, що до анексії 2014 року в Крим найчастіше їздили мешканці з різних регіонів України. Частка росіян здебільшого була незначною й становила в загальному потоці від 12 до 20 відсотків.

Їхали в Крим і іноземні туристи. Традиційно це були громадяни Німеччини, Великої Британії та Франції. Це були так звані оксамитові, або осінні туристи, вони надавали перевагу приїзду в міжсезоння, коли спека вже спала, але море ще зберігало тепло. Також у кримські порти заходили закордонні круїзні судна, навіть океанічного класу, проте тепер цього немає через запроваджені санкції.

Працювала залізниця, з труднощами справлявся з пасажиропотоком сімферопольський аеропорт. У пікові 2010—2012 роки півострів прийняв майже вісім мільйонів туристів. Нині місцева «влада» заявляє про те, що торік Крим прийняв майже 5,8 мільйона туристів, а  цьогоріч буде прийнято понад шість мільйонів.

З чого складаються ці розрахунки і як налічили стільки туристів у Криму?

Якщо говорити про туристів з материкової частини України, то їх потік знизився. За даними російських прикордонників, через три пункти пропуску на адмінкордоні з Херсонською областю («Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар») торік пройшло майже на 400 тисяч осіб менше, ніж 2015 року, коли кордон перетнуло 1,5 мільйона осіб. Причому це так звана механічна фіксація. Тобто підрахунок відбувається без будь-якого аналізу. Враховується тільки загальна кількість осіб, котрі перетинають кордон, причому «туди-назад». Одна людина може за добу пройти цей кордон кілька разів, і буде зараховано, що це було кілька різних людей.

За таким само принципом відбувається підрахунок і в сімферопольському аеропорту. Враховується лише загальна кількість пасажирів на приліт і виліт, така само ситуація й на Керченській поромній переправі. Тобто реальний туристичний потік знизився, причому знизився значно, але назвати реальні цифри кримська «влада» не хоче, інакше було б видно повну її нездатність організувати туристичну діяльність і провал проекту «Крим. Наш».

Експерти в сфері туризму, зокрема колишній міністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв, називає цифру в 3,5 мільйона. Це ті туристи, які приїжджали в Крим за останні три роки анексії. І це за попередніми підрахунками. Це видно й за відпочивальниками на пляжах, яких торік і позаторік було не так уже й багато.

Крім того, за словами Лієва, більша частина російських туристів на півострові — бюджетники, яких за путівками відправляють на відпочинок у пансіонати й санаторії, які пустують. Пустують приватні міні-готелі, кав’ярні, ресторани й заклади громадського харчування на узбережжі.

Один із відпочивальників, який побував торік у Чорноморському районі, каже, що на пляжі людей було небагато і це було в серпні — у пік сезону. «Їдальні й кафе фактично пустували. В одній із недорогих їдалень, розташованій просто на пляжі, в обідню пору із 60—70 посадкових місць було зайнято майже десять», — повідомив автору цих рядків мешканець Запоріжжя, який побував у Криму торік влітку.

Не може похвастатися півострів ні нормальною інфраструктурою, ні рівнем сервісу. У Крим росіяни їхали найчастіше за «рознарядкою» зверху і в умовах закритих для них курортів Єгипту й Туреччини. Цього року ці напрямки буде знову відкрито, а Крим втратить і тих небагатьох туристів, які тут відпочивали.

Михайло РУДЕНКО.

Крим.