Обвинувачені у справах, які розслідує Національне антикорупційне бюро України, вже повернули до бюджету понад 100 мільйонів гривень. Проте серед 57 справ, які детективи скерували до суду, служителі Феміди за понад рік винесли рішення лише у 17. У 18 справах судовий розгляд так і не розпочато. Таку інформацію днями оприлюднили в прес-службі Національного антикорупційного бюро.


«Причини «затримки» з розглядом різні: об’єктивний брак суддів, їх лікарняні та відпустки, періодичні перенесення засідань через неявку учасників процесу тощо. Переконані, створення Спеціалізованого антикорупційного суду дасть змогу утворити повноцінну вертикаль для ефективної боротьби з топ-корупцією», — зазначили там.


Голова відомства Артем Ситник днями ЗМІ наголосив, що відсутність незалежної судової системи є серйозним чинником, який впливає на ефективність бюро. «Зараз 90% критики, яка лунає на нашу адресу, — це відсутність вироків. Хоча потрібно зрозуміти, що наша процесуальна функція закінчується тоді, коли детектив вважає, що він зібрав достатньо доказів для оголошення підозри певній особі і передачі справи до суду. Потім він складає обвинувальний акт і спрямовує прокурору для затвердження. На подальший процес бюро має набагато менше важелів впливу, аніж на стадії досудового розслідування».