Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:
— Процес формування коаліційного уряду проходить прозоро, як ми і обіцяли: 14-та година — Рада Майдану, 17-та година — фракції і 19-та година — на Майдані. Рада Майдану, як уповноважений орган Майдану, куди входять усі громадські організації з Майдану, вже яку годину перебуває у прямих контактах і переговорах із фракціями парламенту і партіями. Прозорішого процесу формування уряду ще ніколи не було. Під час формування уряду немає квот для депутатських фракцій, ми пішли за зовсім іншим принципом — Рада Майдану вносить свої пропозиції, а далі на суд Ради Майдану виносяться пропозиції від політичних партій і фракцій. Після цього фракції та партії затверджують склад і о 19-й годині всі виходять на Майдан для оголошення складу уряду, а в четвер зранку відбувається голосування у Верховній Раді. На Майдані має бути озвучено весь склад уряду. Громадські організації з Майдану на спільному засіданні із фракціями і партіями оголосили свої пропозиції і вимоги до членів наступного уряду. На Раді Майдану згідно з цими вимогами та оголошеними пропозиціями, буде погоджено всі кандидатури, включаючи й ті, які представлено парламентом. Що стосується кандидатур на економічний блок уряду, то, на жаль, лава запасних така коротка, що нині всі обговорюють будь-які посади, крім економічного блоку. Хоча це найважливіший блок. Представники попередньої влади зробили заяви, що вони голосуватимуть за уряд, незалежно від того, в опозиції вони чи ні. На мій погляд, це правильно. Треба мати моральне право претендувати на якісь посади. Активісти Майдану запропонували близько десяти кандидатів на посади, але не тільки в уряд, а й, у тому числі, до державних органів виконавчої влади і новостворених органів, які боротимуться з корупцією. Ухвалено рішення про задоволення цих пропозицій. Якщо всі вищезгадані етапи — Рада Майдану, фракції і Майдан проходять добре, в четвер о 10-й годині буде голосування щодо уряду.
Наталія АГАФОНОВА, фракція «УДАР»:
— Ми за те, що в нинішні складні часи уряд має бути передусім професійним, більшою частиною це має бути так званий технократичний уряд, уряд професіоналів своєї справи, управлінців, які зможуть зорганізувати роботу в кризовій ситуації. Стосовно прозорості, то ми також підтримуємо, щоб усі кандидатури було обговорено на Майдані. Частина посад пропонується громадським діячам, активістам, остаточне рішення має бути прийнято за участю Майдану. Я не беру участі в переговорному процесі, тому не можу прокоментувати, на якому рівні нині відбуваються консультації щодо формування коаліції та уряду. Поки що інформації щодо осіб не можу надати. Нині не йдеться про принцип формування уряду за квотами від фракцій, оскільки в переговорному процесі залучаємо громадськість до участі в уряді. Щодо утворення парламентської коаліції — давайте виходити з простої математики. Коаліція має бути не менш як 226 осіб. Колишні опозиційні фракції — «УДАР», «Батьківщина» і «Свобода» — налічували до 170 осіб. Разом із позафракційними ще два тижні тому було 200 осіб. Все одно для коаліції не вистачало голосів. Як на мене, нині до коаліції не можуть входити ані Комуністична партія, ані Партія регіонів. Тобто ті особи, які там залишилися. У Партії регіонів залишилася досі найбільша фракція в парламенті. Але, звичайно, коаліція буде утворюватися за участю позафракційних. Тобто там не має бути регіоналів і комуністів. Голова Верховної Ради дав публічну обіцянку, що маємо сформувати коаліцію та уряд до четверга. Отже, перед голосуванням увечері маємо презентувати всі кандидатури та уряд Майдану. Якщо щось відбудеться між Майданом і засіданням парламенту і потребуватиме подальшого обговорення, з огляду на те, що в Майдану будуть інші побажання, пропозиції, зауваження, тоді цей процес може продовжитися. Але якщо буде погоджено, не бачу перепон, щоб 27 лютого голосувати за Прем’єр-міністра. 
***
Демонтують огорожу навколо парламенту
 
Учора Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов дав доручення негайно демонтувати огорожу навколо парламенту.
Це рішення прийнято для забезпечення вільного доступу громадян до території, прилеглої до будинку Верховної Ради України.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.