Влада робить усе, щоб звільнити заручників

Українська влада робить усе, щоб звільнити всіх заручників. Але, на жаль, кількість заручників, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, за останній місяць зросла до 126 осіб. Про це заявила на брифінгу в парламенті Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

«Це свідчення того, що окупанти прекрасно усвідомлюють, що заручники — це фактор тиску на Україну, який можна використовувати для спекуляцій на цій темі», — сказала парламентарій. За словами Геращенко, в останні декілька місяців процес звільнення заручників було заблоковано, і в рамках мінської групи тривали дискусії щодо того, яка саме міжнародна організація засвідчить відмову кількох сотень тих людей, які вчинили злочини проти держави Україна, повертатися на окуповані території. Але там, де дозволяє вітчизняне законодавство, помилувати цих людей заради звільнення заручників, що перебувають на окупованих територіях. Депутат повідомила, що представники ОРДЛО, контрольовані Російською Федерацією, категорично відмовилися від залучення до цієї місії Міжнародного комітету Червоного Хреста. Потім погодилися на залучення комітету спеціальної місії ООН з прав людини. Але наприкінці березня і цю спільну домовленість скасували. «Водночас українська сторона весь час пропонувала компромісні варіанти, — запевнила І. Геращенко. — У Мінську вдалося досягти домовленості, що до цієї місії, яка відбуватиметься під повним контролем ОБСЄ, доєднається офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини». За словами політика, невдовзі відбудеться технічна нарада стосовно того, як відбуватиметься збір відмов від тих людей, котрі не бажають переїжджати на окуповані території, щоб стартувала важка робота зі звільнення сотень заручників вже днями.

Ірина Геращенко також відзначила, що українській стороні вдалося досягнути «крихкого компромісу» в питаннях допуску Міжнародного комітету Червоного Хреста до тюрем на тимчасово окупованих територіях, і отримали обіцянку, що у великодні дні Червоний Хрест зможе передати передачі заручникам. Також вдалося передати листи від заручників, які перебувають у макіївській колонії, їх родинам.

Перший заступник глави парламенту звернулася до всіх політиків та колег-депутатів не спекулювати на темі звільнення заручників, а взяти під опіку їхні родини, допомогти, чим можливо. Водночас, зазначила І. Геращенко, болючими питаннями у звільненні заручників залишається те, що друга сторона (ОРДЛО) вимагає, шантажуючи Україну, аби в рамках звільнення українських заручників передати їм 62 особи, котрі здійснили надтяжкі злочини проти держави Україна — вбивства, зґвалтування, мародерство над загиблими, мають відношення до терактів. «Українська влада робить все для того, щоб кожна українська родина дочекалась свого близького, отримала позитивну звістку», — ще раз підкреслила Ірина Геращенко.

 

Скасування перерви — це перший крок у реформуванні парламенту

Про це заявив на брифінгу перший заступник голови депутатської фракції політичної партії «Народний фронт» Андрій Тетерук. Йдеться про скасування перерви під час ранкового пленарного засідання з 12.00 до 12.30, що пропонує Голова Верховної Ради Андрій Парубій. «Політичні гасла та популізм — це одне. А результат і робота на результат — зовсім інше, — сказав він. — Тому ми, як відповідальна політична сила, закликаємо наших опонентів зрозуміти, що не можна бути опозиціонером до країни, до нашого народу. Треба використовувати надану можливість і кожну хвилину для того, щоб працювати у парламенті й змінювати нашу країну на краще, не простими гаслами, а справами і голосуваннями».

 

Закон про ринок електроенергії призведе до нового подорожчання для людей?

Законопроект № 4493 про ринок електричної енергії є «корупційною технологією», і немає нічого спільного зі справжнім ринком, заявила на брифінгу лідер депутатської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. За її словами, нині Україна забезпечується електроенергією з декількох джерел — атомна, гідро, теплова і відновлювальна електроенергія. Атомна і гідроелектроенергія — це здебільшого державні виробництва, і вона дешевша, аніж теплова енергія та всі види альтернативної відновлювальної енергії. Нині на енергоринку діє так звана британська модель — вся електроенергія (атомна, теплова, гідро, відновлювальна) заходить на один ринок, потім встановлюється середня вартість електроенергії, яка без посередників передається споживачам. Така модель працює в Україні з 2000 року. Зараз пропонується електроенергію постачати за прямими контрактами — дешеву атомну та гідроенергію постачати бізнесу та підприємствам, а побутовим споживачам — дорогу теплову електроенергію. «Жоден громадянин за цим законом не зможе напряму купити дешеву атомну електроенергію, бо законом вводяться посередники, які братимуть величезну маржу, -зауважила Тимошенко. — Це закон коштує для людей мільярди доларів, це мільярди корупційних грошей. Дорогу теплову енергію продаватимуть людям, і це призведе до дуже суттєвого подорожчання електроенергії для населення, а всі «кланові» компанії братимуть дешеву електроенергію».

Крім того, зауважила лідер «Батьківщини», законом вводиться бартер, кліринг, що діяло до 2000 року. А також запроваджується абонплата на електроенергію, на кшталт тої, як пропонувалося на газ, але під тиском скасували. «Це буде фіксована плата для кожної родини, — сказала Ю. Тимошенко. — Також пропонується плата за приєднання до електромереж, що вдарить по середньому підприємництву. Визначається декілька банків, через які проходитимуть усі платежі. Мільярди доларів зароблятимуть у тіні». Фракція «Батьківщина» заявила, що не голосуватиме за цей законопроект.

Юлія МАЛЕЦЬКА.