«Торік завершилася Загальнодержавна програма боротьби з онкологічними захворюваннями. Які перспективи щодо лікування онкології в медичній реформі?»

Людмила АНДРІЇШИН.

Дніпропетровська область.

 

Заступник міністра охорони здоров’я Павло КОВТОНЮК:

— Перспективи є. Відповідна державна програма й надалі діятиме. Змінюється лише її назва. Цього року на лікування онкохворих коштів виділено більше, ніж торік.

Незважаючи на запровадження гарантованого пакета (перелік медичних послуг, який оплачує держава), вартість лікування дуже висока, тому без державних програм не зможемо людей захистити від онкології. Цьому питанню приділимо особливу увагу. У межах пакета поширюватимуться державні гарантії й окремі програми, але пріоритетом буде раннє виявлення і профілактика онкозахворювань. В Україні діагностують рак на третій, четвертій стадіях, тоді як в Європі — на першій і другій стадіях сімейним лікарем. Посиливши первинну ланку медичної допомоги, ми також поступово переходитимемо до цього. Тобто онкологію виявлятимуть раніше, для пацієнта лікування стане простіше й через державні гарантії.

До речі, в Україну вже надійшли препарати для лікування онкологічних захворювань. Ці медикаменти буде розвезено по всій країні.

Cергій МЕЛЬНИК.