Міжфракційне депутатське об’єднання «Київщина», до якого входять 18 народних депутатів із різних фракцій та груп, провело виїзні збори у Вишгороді.


На думку учасників заходу, сьогодні на часі прийняття законопроекту про взаємовідносини столиці і Київської області. Адже більшість проблем, з якими зіштовхуються мешканці Київщини, потребують компплексного розв’язання. Як зазначалось під час засідання, сьогодні Київська область потерпає від колосального перенаселення приміських територій і тотальної депопуляції віддалених районів. Ця диспропорція створює, з одного боку, серйозне навантаження на соціальну інфраструктуру навколо столиці, а з другого — змушує закривати школи, дитячі садочки і лікарні на віддалених територіях.


За словами народного депутата, голови міжфракційного об’єднання «Київщина» Ярослава Москаленка, законодавче врегулювання відносин між Києвом та областю є надзвичайно актуальним. «Питань багато. Це, зокрема, проблема твердих побутових відходів, які завозяться в область, транзитний транспорт та будівництво автошляхів, функціонування медичної галузі тощо. Сьогодні ми повинні почати роботу з підготовки законопроекту, який стане локомотивом для розв’язання проблем співіснування територіальних громад», — зазначив він.


На думку учасників міжфракційного об’єднання, крім розв’язання нагальних проблем, завдання місцевої і центральної влади — створити нові робочі місця в регіоні.


Народний депутат Сергій Мельничук звернув увагу на проблему так званих депресивних районів, таких як Іванківський та Поліський. «Є райони, які ми не можемо розвивати, створювати нові робочі місця, бо це нині заборонено законодавством, — зауважив він. — Треба це питання піднімати на рівні держави, «розконсервувати» ці райони і починати створювати там робочі місця та наповнювати бюджети».


Ярослав Москаленко за-пропонував внести це питання в майбутній законопроект щодо співпраці Києва і столичного регіону.


Ведучи мову про Чорнобиль, народний депутат Хвича Мепарішвілі зауважив, що згодом, рано чи пізно, це місто нічим не відрізнятиметься від інших населених пунктів України. «Нині вже в самому Чорнобилі рівень радіації практично такий само, як в Києві. Сьогодні ми маємо подбати про те, щоб не перетворити цей район у звалище сміття», — сказав парламентарій. Учасники заходу різко засудили нещодавні заяви міського голови Львова Андрія Садового та заступника очільника Києва Петра Пантелеєва про можливість створення на території Чорнобильської зони сміттєзвалища.


Одним із питань, що обговорювали на засіданні, була медична реформа на Київщині. Область уже отримала затверджені межі госпітальних округів (загалом їх чотири). Тож сьогодні на часі лікарні інтенсивного лікування, створення диспетчерської системи єдиного номера «103» та нових пунктів базування екіпажів «швидкої допомоги».


Говорили й про недопущення закриття окремих медичних стаціонарів. Зокрема, народний депутат Ольга Червакова наголосила на неприпустимості закриття стаціонару в селищі Коцюбинське.


Учасники заходу вирішили створити спільну робочу групу у складі народних депутатів, керівництва Київської обласної державної адміністрації та експертів з розробки законопроекту про взаємовідносини Києва та області.
Після завершення засідання члени міжфракційного об’єднання ознайомилися із роботою ТОВ «Перший столичний хлібозавод», розташованого у Вишгородському районі.

ЦИТАТА

Народний депутат Віталій ГУДЗЕНКО:


«Хоч би що ми робили у віддалених районах Київської області, все одно люди не залишатимуться там, якщо не буде де працювати. Думаю, насамперед потрібні інвестиції в робочі місця із заробітною платою не менше, ніж у столиці».


Вл. інф.