У Криму знову обшуки й знов у представників кримськотатарського народу, цього разу не тихо й «мирно», а з пострілами

Місця компактного проживання кримських татар у колишній столиці Кримського ханства в Бахчисараї уже не раз піддавалися обшукам з боку російських силовиків. Тут кілька місяців тому були затримані адвокати, а один із них, Еміль Курбедінов, заарештований на 15 діб. Вони поспішали до своїх співвітчизників, у домівках яких проводилися обшуки, але шлях їм перепинили поліцейські.

Зараз нові обшуки. Цього разу поліція навіть стріляла, щоправда, в повітря, таким чином намагаючись розігнати людей, які обурилися та зібралися біля будинків, де проводилися обшуки. Людям справді незрозуміло, чому до будинків їхніх знайомих і близьких раптово, ні з того ні із сього, приїжджає машина озброєного спецназу й автозаки та починають буквально перетрушувати увесь будинок.

Що ж не подобається силовикам у діяльності кримських татар? Підозрюють їх ні більше ні менше в екстремістських настроях у зв’язку з діяльністю організації «Хізб ут-тахрір». Ця організація не заборонена в Україні, але заборонена в Росії. Хоча, як то кажуть, екстремізмом її діяльність можна назвати, імовірно, з великою натяжкою. З відкритих даних відомо, що своєю метою організація не ставить ні збройні дії, ні будь-які інші, у тому числі й тероризм.

Про те, що знайшли такого забороненого в кримських татар у Бахчисараї, не повідомляється. «Кримське МВС» розповідає про екстремістську літературу, але, що саме було вилучено, незрозуміло.

У Криму раніше вже були затримані кілька фігурантів, яких уже судять у російському Ростові-на-Дону.

За інформацією адвоката Еміля Курбедінова, один із підсудних Руслан Зейтуллаєв уже більше десяти днів тримає голодовку й втратив майже шість кілограмів. Він знесилів настільки, що не зміг стоячи давати свідчення в суді.

Прикметно, що кримінальні справи були порушені тільки щодо кримських татар, хоча в тисняві та сутичках брали участь і представники альтернативного мітингу. Але їх «прокуратура Криму» визначає тільки свідками й потерпілими.

МЗС України вже висловив свій протест із приводу недавніх обшуків і затримань.

Своє слово сказала й прокуратура Автономної Республіки Крим, яка перебуває на материковій Україні. Наглядове відомство повідомило про відкриття кримінального провадження через обшуки й затримання, які сталися в Бахчисараї. Як повідомляє прес-служба прокуратури, провадження відкрили за статтями «незаконне позбавлення волі або викрадення людини» і «порушення недоторканності житла» Кримінального кодексу України.

Євген КОЛИШЕВ.

Ялта.