Український парламент іде у правильному напрямі, і головне — він продемонстрував, що працює дієво. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «РАДА», підбиваючи підсумки своєї роботи на посаді глави парламенту впродовж року з моменту обрання.

«Рік тому були непрості часи в країні. Тоді кілька фракцій вийшли з коаліції і багато хто казав про дочасні парламентські вибори. Звичайно, за тих умов важко було стабілізувати парламент. Але за рік нам це вдалося.

Парламент працює і працює дієво», — сказав А. Парубій.


Голова Верховної Ради наголосив на безпідставності дискусій про дочасні парламентські вибори, оскільки депутати ухвалили понад тисячу рішень протягом року: «За цей рік було ухвалено 234 закони в цілому, 67 законів прийнято за основу і майже 700 постанов. Загалом понад тисячу рішень було ухвалено парламентом. І це не просто статистика, бо поміж них є величезна кількість рішень великої ваги».


За словами А. Парубія, від перших днів він визначив «головні завдання — це безпека і оборона, судова реформа та декомунізація». Він відзначив, що декомунізація — це рішення стратегічне для України, оскільки на століття визначатиме психологію українців і розвиток нашої держави. Майже тисячу населених пунктів було перейменовано.


«По судовій реформі ми зробили, здається, неможливе — провели зміни до Конституції, — наголосив глава парламенту, — і крок за кроком рухаємося, ухвалюючи закони, які було визначено нашим планом щодо її проведення. Без реформи судової системи ми не подолаємо корупції і не зможемо проводити інші реформи. Але я впевнений, що ми зможемо її завершити».


Говорячи про безпеку і оборону, А. Парубій наголосив на важливості вирішення парламентом, зокрема, питань соціального захисту сімей вояків АТО, підвищення заробітних плат. «Це була моя принципова позиція, коли стояло питання про розгляд бюджету», — сказав глава парламенту.


«Попри політичні дискусії і суперечки, що притаманно для кожного парламенту, Верховна Рада України ухвалює рішення продуктивно й ефективно», — наголосив він.


«План Маршалла» для України


Голова Верховної Ради розповів про ідею відправити лист-звернення від голів парламентів Балто-Чорноморського регіону до парламентів країн Європарламенту, конгресу США та Великої Британії щодо загроз російської агресії.


На переконання А. Парубія, це дуже важливо, коли відбувається формування нової адміністрації у Сполучених Штатах, а у багатьох ключових державах Європи пройдуть вибори — і буде коригуватися зовнішня політика, щоб голос про російську агресію звучав сильніше.


«Україна говорить про це на всіх майданчиках. Про це теж кажуть і Литва, і Польща. Але коли ми об’єднаємо зусилля і будемо говорити в один голос, це звучатиме набагато голосніше для тих країн, які, можливо, не так гостро сприймають небезпеку», — підкреслив він і зазначив, що в рамках наявних інфраструктурних та енергетичних регіональних проектів треба крок за кроком іти до того, щоб союз ставав міцніший і дієвіший.


Голова Верховної Ради нагадав, що пропозиція стосовно «Плану Маршалла» для України першого разу була озвучена на засіданні МПА у Варшаві з боку литовських парламентаріїв. Головна ідея полягає в тому, що Україна досягла певних рубежів — досить швидко підписано Угоду про асоціацію, дано дозвіл на безвізовий режим. «Має бути наступний рубіж, до якого рухатиметься Україна на шляху в Європейський Союз, — наголосив він. — У цьому контексті колеги-спікери запропонували той шлях, який був випробуваний в європейській практиці, — «План Маршалла для України», як вони це називають, коли буде виділена консолідована фінансова підтримка від усіх країн для України».


«Важливо, що ця ідея була підтримана і Європейською народною партією. Це має стати новим якісним рівнем нашої співпраці», — зазначив А. Парубій.


Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна, здійснюючи реформи, веде одночасно війну проти однієї з найпотужніших агресій світу, та зауважив, що кожна зі східних європейських держав, коли проводила реформи, отримувала допомогу від Європейського Союзу. «Нам доводиться вирішувати два завдання одночасно: і стримувати російського агресора, і здійснювати болючі реформи, які б’ють по громадянах і їхніх родинах, — сказав він. — Тому допомога для України є вкрай важливою. Тому план Маршалла для України набирає дедалі більше прихильників — сподіваюся, що ми зможемо вийти на результат. Ця ідея дуже важлива для України».


Прерогатива зовнішньої політики — НАТО


НАТО має бути прерогативою для зовнішньої політики України, — наголосив Андрій Парубій. Відповідаючи на запитання щодо резолюції про агресію Російської Федерації, яка може бути ухвалена на наступній сесії Парламентської асамблеї НАТО у Грузії, та якої ваги вона може додати Україні, А. Парубій підкреслив, що документ засвідчить тверду позицію щодо продовження і можливого посилення санкцій проти Росії.


За словами глави парламенту, ПА НАТО — дуже близька структура до України, особливо нині, коли її Президентом обрано депутата Палати представників Італії Паоло Аллі — друга України, італійця, який очолював групу дружби Італії з Україною. А. Парубій повідомив, що він візьме участь в асамблеї, яка пройде у Грузії. «Дуже символічно, що це відбудеться у Грузії, тому що вона перша зазнала агресії з боку Росії», — наголосив Голова Верховної Ради і додав, що, крім того, вже є домовленість щодо внесення цієї резолюції до порядку денного засідання асамблеї. «Ця резолюція має підкреслити ту тверду позицію, яку асамблея займала від самого початку, — сказав він. — Тверду позицію щодо Росії, тверду позицію щодо продовження і можливого посилення санкцій».


На переконання А. Парубія, буде символічним, щоб на кожній парламентській асамблеї тема України залишалася на провідних місцях і Парламентська асамблея висловлювала свою тверду позицію щодо Росії.

«Парламентська асамблея — це той майданчик, який Україна може використовувати не лише для зовнішньополітичної діяльності, а, власне, як майданчик для пришвидшення етапу, коли ми зможемо виконати рішення Бухарестського саміту, в якому зазначено, що Україна буде членом НАТО», — наголосив він.


Перейшли найгірший період


Голова Верховної Ради відзначив співпрацю між урядом та парламентом. За його словами, яскравим моментом демонстрації такої роботи є те, що «вперше за багато років бюджет був поданий вчасно, пройшов усі етапи розгляду і за повною процедурою був розглянутий Верховною Радою України». І, незважаючи на «неймовірні» політичні дискусії, головний фінансовий документ країни було ухвалено вчасно. 


А. Парубій висловив переконання, що в тому «величезна спільна заслуга і парламенту, і Володимира Гройсмана, який пройшов дуже непростий період, оскільки йому довелось проводити нові реформи і продовжувати багато з тих справ, що розпочинав і проводив уряд Арсенія Яценюка в неймовірно складних умовах».


Глава парламенту зауважив, що позитивна реакція більшості депутатів на виступ у п’ятницю у парламенті В. Гройсмана продемонструвала порозуміння й активний діалог уряду та парламенту.


«Крок за кроком ми йдемо у правильному напрямі, і такі рішення, як підвищення заробітних плат для вчителів та лікарів, є дуже важливим показником того, що ми перейшли найгірший період, і українська економіка починає рости. Відповідно, ми починаємо вкладати більше коштів у соціальну сферу для підтримки найбільш незахищених людей», — сказав А. Парубій.


Голова Верховної Ради заявив, що не бачить жодних підстав для будь-яких кадрових змін в уряді. «Володимир Гройсман діє ефективно, уряд діє ефективно. Треба спільно і злагоджено далі йти шляхом реформ, шляхом підвищення добробуту українців», — наголосив А. Парубій.


Водночас А. Парубій підкреслив важливість контролюючої функції парламенту, коментуючи звіт перед депутатами очільників НАЗК та НКРЕКП: «Для парламенту дуже важливим є виконання контролюючої функції. Тому і Корчак, і Вовк прийшли до парламенту, щоб прозвітувати про свою діяльність. Ми мали повноцінну тривалу дискусію із виступами голів фракцій. Ці два звіти продемонстрували, що до парламенту повертається контролююча функція. І ми бачимо результат — за наслідками обговорення уряд подав законопроект про зміни до закону про НАЗК з тим, щоб цей антикорупційний орган міг працювати більш ефективно». При цьому політик зауважив, що традицію спільного з урядом удосконалення національного законодавства треба продовжувати.


Стосовно розгляду в парламенті законопроекту щодо ринку електроенергії, А. Парубій зазначив: «Це один із найважливіших законів. Закон про ринок електроенергії — це один з тих реформаторських законів, який дуже довго готувався в парламенті. Нарешті ми змогли вийти на його рішення. Це одне з наших зобов’язань перед Європейським Союзом. Ухвалення цього закону є однією з важливих перемог і українського парламенту і українського суспільства».


Прес-служба апарату Верховної Ради України.