У 1930 році Уманський державний педагогічний університет називався Інститутом соціального виховання, на чотирьох факультетах якого здобувало освіту 120 студентів.


Сьогодні УДПУ імені Павла Тичини — найбільший університет Черкащини. На 11 факультетах та у Навчально-науковому інституті економіки та бізнес-освіти навчається понад дев’ять тисяч студентів. Навчальний заклад увійшов до п’ятірки кращих вишів у Рейтингу прозорості університетів 2016-го, оприлюдненому аналітичним центром Cedos.


Очолює студентське самоврядування ініціативна, цілеспрямована, завзята студрада (на знімку).

 


Щороку на міжнародних та всеукраїнських виставках університет підтверджує почесне звання лідера вищої освіти України, виборює гран-прі у різних номінаціях, удостоюється відзнак за успіхи у навчальній, науковій та виховній діяльності.


Нещодавно ректор університету, доктор педагогічних наук, професор Олександр Безлюдний отримав нагороду за плідну працю та активну організаторську діяльність із модернізації національної системи освіти.


Кажуть, найбільша радість для вчителя, коли похвалять його учня. Практично кожен факультет має своїх переможців ІІ туру Всеукраїнських наукових конкурсів із різних галузей знань. Більше того, у нинішньому навчальному році Уманський педагогічний б’є рекорди здобуття студентами нагород на різноманітних конкурсах та олімпіадах. Показово, що з кожним роком розширюється спектр міжнародних наукових конкурсів і змагань, в яких беруть участь і виборюють призові місця студенти УДПУ. Загалом, понад чотири тисячі студентів залучалися до науково-дослідної роботи у 300 наукових гуртках та проблемних групах.


Про якість підготовки фахівців в Уманському педагогічному університеті свідчить той факт, що заклад став активним суб’єктом європейського освітнього простору, уклавши майже 70 угод про співпрацю із зарубіжними партнерами, й нині особливо плідно співпрацює з вищими навчальними закладами Польщі, Франції, США, Канади, Німеччини, Росії, Білорусі, Туреччини, Італії, Португалії, Іспанії, Швеції.


Створений в УДПУ Інститут міжнародного співробітництва об’єднує сім науково-освітніх центрів по співпраці з різними країнами світу. Університет виступає співкоординатором проекту «Emіnence ІІ», успішно реалізує програми академічної мобільності «Mobіle+», Actіon ІІ та подвійного диплома, що дає викладачам і студентам можливість навчатися, стажуватися в провідних університетах європейських країн.


Не випадково соціологічне опитування студентів-першокурсників показало, що понад 30 відсотків із них вступили до Уманського педуніверситету, побачивши реальну перспективу стажування чи навчання за кордоном. Це нова, прогресивна тенденція, котра з кожним роком набуває розвитку.


Примножують успіхи університету, працюють на його імідж на всеукраїнському та міжнародному рівнях не лише молоді науковці, а й студенти-спортсмени — чемпіони та призери України, чемпіонатів та Кубків Світу і Європи з різних видів спорту. Зокрема, Владислав Мошенський, Іван Мудрак — багаторазові чемпіони України, переможці чемпіонатів світу з багатоповторного жиму, Валентин Хмільовий — чемпіон Європи, абсолютний чемпіон світу з гирьового спорту, Руслан Первак — призер світової першості із змішаних єдиноборств та багато інших спортсменів, які принесли славу університету і країні.


Майбутні учителі мають можливість підвищувати свою спортивну майстерність у 12 секціях (з легкої атлетики, баскетболу, волейболу, футболу, настільного тенісу, ритмічної гімнастики та інших). Фізична культура та спорт — один з пріоритетних напрямів гуманітарного розвитку університету.


Славиться вуз яскравими, самобутніми талантами. Колективи вокально-хорового, інструментального та хореографічного жанрів добре знані не лише в Умані, а й в Україні. Дванадцять мистецьких колективів університету з гордістю носять почесне звання «народного». Пишаються у виші й своїми поетами та письменниками, один із них — автор кількох популярних книжок, переможець всеукраїнського конкурсу короткого детективу, студент-історик Дмитро Безверхній.


Адміністрація університету, особисто ректор всебічно підтримують студентську молодь, і це сприяє розвитку лідерських якостей юнаків та дівчат, стимулює їх творчу ініціативу. Дбаючи про розвиток студентського самоврядування, у повністю відремонтованому приміщенні розмістили кабінет студради університету. У студради і до цього був свій офіс, але нинішній розташований в головному корпусі поруч із адміністрацією, що дуже зручно для проведення різноманітних заходів та ділових засідань, для оперативного вирішення нагальних питань. Це, власне, ще одна особливість, котра характеризує Уманський педуніверситет не тільки як сучасний, високотехнологічний виш, а й як затишну, комфортну домівку для кожного студента.


— Останнім часом, — розповідає ректор Олександр Безлюдний, — дуже багато зроблено, аби в університеті були більш зручні умови для навчання та відпочинку студентів, занять улюбленими справами (спорт, художня самодіяльність, творчі захоплення) та комфортабельного побуту. Без зайвої метушні, по-діловому, організовано виконано силу-силенну робіт. Особливу увагу приділяємо створенню комфорту для студентів з особливими потребами. Для навчання та духовного розвитку студентів із Туркменістану відкрито Українсько-туркменський центр, ремонт та дизайн якого виконали власними силами.


Протягом двох останніх років зроблено капітальне оновлення навчальних корпусів, гуртожитків, спортивної бази. Зокрема, на ремонт спортивної зали витрачено один мільйон 250 тисяч гривень. Тепер тут проводяться змагання не лише місцевого значення, а й всеукраїнські, міжнародні.


Ось так в університеті піклуються про кожного, хто прийшов сюди здобути знання, фах, практичні навички. А ще — набути першого самостійного життєвого досвіду, навчитися мистецтву спілкування і комунікації. Недарма про якість освіти красномовно говориться у вислові: посередній учитель розповідає, хороший — пояснює, чудовий — показує, а талановитий, захоплений своєю працею, надихає. В держуніверситеті імені Павла Тичини, працюють із натхненням, творчо і креативно. Ось чому виш міцно утримує планку лідера національної освіти і крокує вперед.

Черкаська область.


Фото надане прес-службою УДПУ.