Невелике місто на Сумщині, неподалік від східного кордону нашої держави, віднедавна стало своєрідним еталоном успішних метаморфоз у вітчизняному місцевому самоврядуванні, шлях до яких відкрила децентралізація.

 

Тутешні управлінці на чолі з енергійним і невтомним Юрієм Бовою, одні з перших серед своїх колег зрозуміли, що настав час змінювати і змінюватися самим. Сьогодні міська влада за підтримки депутатського корпусу, місцевих підприємців береться за розробку і впровадження найсміливіших проектів розвитку, наполегливо шукає партнерів та інвесторів і натхненно працює над створенням туристичного іміджу громади.


Місто з кожним роком стає дедалі ошатнішим, зеленішим і квітучішим, поліпшується міська інфраструктура, комфортніше відчуває тут себе малий і середній бізнес. Тож коли на перші мистецькі фестивалі (їх уже три) сюди приїжджали сотні любителів класичної і сучасної музики, то минулоріч їх було вже кілька тисяч.


Та незайве сказати, що загальнодержавного розголосу управлінські напрацювання обраної громадою влади набули після переконливих перемог цієї міської ради в загальноукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування», який проводить вітчизняний Мінрегіонбуд у співпраці зі своїм постійним партнером — Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».


Уже кілька років поспіль тростянецькі проекти, які пройшли випробовування практикою, стають номінантами цього престижного суперництва, і самоврядний актив країни може вивчати досвід своїх колег, запозичувати краще, безпосередньо консультуватися з розробниками проектів-переможців. Особливо цінна така співпраця для об’єднаних територіальних громад, які отримали від держави нові повноваження та фінанси і формують плани соціально-економічного розвитку своїх територій.


Завважимо, що за час проведення «Кращих практик» організатори сформували банк передового досвіду у сфері муніципального управління, і він нині доступний для широкого загалу.


29 березня відповідно до наказу Мінрегіонбуду стартував черговий загальноукраїнський конкурс «Кращі практики в місцевому самоврядуванні»-2017. Топ-темами цього разу обрано: прозорість та підзвітність місцевого самоврядування; практики розвитку регіонів та громад, засновані на власних стратегіях і ресурсах, та співробітництво територіальних громад. До участі прийматимуться заявки (яких, до речі, очікують до 30 вересня ц. р.) про практики, реалізовані в період з 2015-го по 2017 рік, під час впровадження яких отримано позитивні результати.