Через таку погоду в західних областях знову увімкнули опалення, а у деяких містах на сході позакривали школи. Синоптики кажуть, що такі пізні заморозки бувають приблизно раз на 10 років.

Як повідомляє наш Дніпропетровський кореспондент Олена ЧЕРНЯВСЬКА, у Дніпрі напередодні було оголошено штормове попередження. Але одразу дощ, а потім сніг і сильний вітер встигли наробити біди: ще вдень 18 квітня хурделиця почала обривати гілки з дерев, а вночі з вівторка на середу почався справжній деревопад. Наприклад, на вулиці Старокозацька дерево, яке впало, перегородило дорогу, а на проспекті Нігояна повалене дерево зачепило лінію електропередач. Комунальні служби міста, рятувальники та медики працюють у посиленому режимі. У Кам’янському основний удар боротьби із стихією взяло на себе КП «Трамвай». Увесь склад підприємства, а також працівники «Міськводоканалу» розчищають маршрути. Через різке похолодання школярі Нікополя та Новомосковська пішли на позачергові канікули. У більшості шкіл решти населених пунктів — скорочено уроки.

Справжня снігова стихія обрушилась і на Харківщину. Через похолодання у місті Лозова та ще 13 районах області закрили школи та дитсадки. Раптові канікули продовжаться принаймні до початку наступного тижня. Працюватимуть лише ті заклади, що можуть забезпечити тепло у приміщеннях. Автомобілісти шоковані, адже вже всі встигли замінити гуму на літню. Занепокоєні і фермери, адже морози у пік цвітіння можуть завдати значної шкоди майбутньому урожаю садових культур.

Буревій із зливами та снігом паралізував життя на Херсонщині. У пониззі Дніпра через негоду тимчасово припинилася пасажирська навігація, а в містах Херсон, Каховка, Генічеськ до покращення погодних умов закрили навчальні заклади. В обласному центрі сильний вітер звалив до десяти старих дерев. Причому одне з них травмувало 18-річну студентку, а інше заблокувало двері в під’їзді житлової багатоповерхівки. Також у Іванівському, Високопільському, Чаплинському районах через пориви ліній електропередач без світла залишилися чотири села. А під Херсоном внаслідок аварії було знеструмлене приміське селище Інженерне, інформує наш кореспондент Сергій ЯНОВСЬКИЙ. Однак є ще й «довгострокові» наслідки стихійного катаклізму. Через приморозки садівники Таврії можуть втратити до третини врожаю кісточкових.

Трохи слабшою виявилася негода в західних областях. Проте у результаті різкого похолодання в деяких областях вирішили ввімкнути опалення, принаймні в медичних і навчальних закладах.

Як розповіла наш кореспондент із Прикарпаття Галина БРУХАЛЬ, за словами директора ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Василя Рущака, тепло поновлено в декількох міських лікарнях, онкодиспансері, перинатальному центрі тощо та в одній із поліклінік. До решти медзакладів теплопостачання відновлять після надання письмового звернення їхніх керівників. Нагадаємо, що на останній оперативній нараді міський голова Руслан Марцінків запропонував розглянути можливість поновити теплопостачання ще й у школах та дитячих садках. Проте тепловики стверджують, що відновлення подачі тепла у згадані заклади є проблематичним. Адже опалювальний сезон було завершено ще 1 квітня і нині на магістральних теплотрасах вже приступили до виконання гідравлічних випробувань і поточних ремонтів.

Міська влада Хмельницького прийняла рішення запустити котельні, які обслуговують навчальні заклади, дитячі садки та лікарні. Однак про теплі батареї у квартирах не йдеться. Оскільки опалювальний сезон закінчився, містяни мусять перетерпіти холодний циклон, інформує наш власкор Ірина КОЗАК.

У столиці також вирішили не відновлювати опалення, бо, як пояснили в КМДА, це досить складний і довготривалий процес, а синоптики прогнозують потепління вже наприкінці тижня. Тож залишається лише тепло вдягатися і перечекати такі несподівані примхи природи.