Дзюдо. Варшава (Польща). Чемпіонат Європи. Стартовий день приніс збірній України одразу дві золоті медалі. Їх виграли 29-річний Георгій Зантарая та 16-річна Дар’я Білодід.

Зантарая (до 66 кг) стартував одразу з другого кола, де виявився сильнішим за Партіка Вавричека з Польщі за рахунок ваза-арі. У півфіналі та фіналі своєї підгрупи українець здолав відповідно італійця Маттео Медвеса (два ваза-арі проти одного в суперника) та білоруса Дмитра Мінькова (іппон на 2,13 хв.).

Дар’я Білодід (до 48 кг) стартувала з півфіналу в своїй підгрупі. На цій стадії вона у надзвичайно впертій боротьбі перемогла росіянку Марію Персидську (іппон на 5,25 хв.). А за вихід до півфіналу українка завдала поразки Міліці Ніколич із Сербії (іппон за 4 секунди до завершення зустрічі, при цьому суперниця на той момент мала ваза-арі, а українка — жодних результативних дій).

Зантарая та Білодід не зупинилися на досягнутому. І вже у вечірній програмі дня продовжили переможну ходу, діставшись до «золота» Євро-2017.

Георгій у півфіналі за рахунок ваза-арі виявився сильнішим за Матея Поляка зі Словаччини, а Дар’я — за угорку Єву Черновіцьку (чергова вперта зустріч, яку українка завершила ваза-арі лише на 5,15 хв.).

І нарешті у фінальних протистояннях Білодід дотиснула росіянку Ірину Долгову (знову поєдинок тривав більше запланованого, українка перемогла за рахунок ваза-арі на 4,19 хв.), а Зантарая — 22-річного словенця Адріана Гомбоча (без шансів для суперника, іппон на першій секунді другої хвилини).

***

Це другий європейський титул Зантараї. Перше «золото» він виграв 2009 року в Роттердамі (Нідерланди). А 2011-го Георгій став чемпіоном світу.

***

Для Білодід (продовжувачка славної династії, її тато Геннадій Білодід — дворазовий чемпіон Європи з дзюдо і бронзовий призер чемпіонату світу) — це перший дорослий титул. Вона чемпіонка світу (U-18). Двічі поспіль (2015-го і 2016-го) вона виграла молодіжні чемпіонати Європи, на яких перемагала суперниць, старших на 3—4 роки.