Фракція «Самопоміч» переконана, що глобальною стратегією української зовнішньої політики має стати визнання російської агресії проти України та окупації Росією території України, а саме Криму та частин Донеччини та Луганщини. Про це йдеться у заяві фракції «Самопоміч» щодо ухвалення Міжнародним судом ООН рішення про застосування запобіжних заходів у рамках справи України проти Росії. Суд визнав недостатніми докази України про фінансування Росією тероризму, але водночас зобов’язав її утриматись від обмеження діяльності кримськотатарських представницьких інституцій, зокрема Меджлісу кримськотатарського народу, та забезпечити доступ до навчання українською мовою в Криму.

Нагадавши, що Росія із застосуванням власних збройних сил окупувала 8 відсотків території України, фракція констатує, що використання допоміжних важелів, у тому числі й фінансових, є лише складовими і наслідками цього глобального злочину. Зокрема, Росія вимушена фінансувати власну окупаційну владу, щоб утримувати під своїм контролем окуповані території. А так само вона змушена фінансувати пропаганду на окупованих територіях та намагається знищити представницький орган кримських татар, щоб ніщо не створювало загрози для окупаційної влади в Криму.

«Доводячи в суді окремі епізоди злочину, не маючи стратегії визнання окупації на міжнародному рівні, уряд закладає підвалини для того, щоб у подальшому Росія змогла уникнути відповідальності за глобальні злочини —  за війну проти України та окупацію території України», — наголошується в заяві.

Фракція «Самопоміч» переконана, що визнання окупації Росією частини території України на міжнародному рівні буде неможливим без визнання російської окупації самою Україною, та вважає, що для реалізації стратегічної мети — визнання російської окупації на міжнародному рівні, Україна має зробити низку кроків. По-перше, ухваливши законопроект «Про тимчасово окуповану Російською Федерацією територію України», самій визнати факт російської окупації. І, по-друге, домагатися визнання російської окупації частини України тими державами, які розуміють ступінь російської загрози. «Після цього заперечувати російську окупацію буде майже неможливо. І настане час переконати міжнародну спільноту створити спеціальний трибунал, який має розглянути російські воєнні злочини», — йдеться у заяві фракції «Самопоміч».

Вл. інф.