Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) в четвер затримали колишнього народного депутата Миколу Мартиненка та вручили йому повідомлення про підозру в рамках розслідування справи за фактом розкрадання коштів ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК) під час закупівлі уранового концентрату. Учора суд вирішував питання про обрання для нього запобіжного заходу.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що представники САП проситимуть суд узяти екс-парламентарія під варту на 60 діб з альтернативою внесення застави у 300 мільйонів гривень. «Позиція прокуратури така: будемо просити суд про обрання запобіжного заходу тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави 300 мільйонів гривень. Чому така сума? Так ми оцінюємо роль кожного із спів-

учасників у зазначеній схемі», — сказав Н. Холодницький та запевнив, що слідством зібрано достатньо даних для оголошення підозри. «Тепер починається кримінальний процес для доведення цієї справи до суду і складення обвинувального акта. Законом передбачено два місяці, щоб детективи зібрали всі докази і скерували обвинувальний акт до суду», — зазначив керівник САП.

У Нацбюро учора повідомили, що справа про завдання збитків ДП «СхідГЗК» є унікальною не тільки з огляду на значущість цього підприємства для країни як найбільшого урановидобувного підприємства Європи, а й з огляду на обсяг роботи, яку провели детективи НАБУ під час розслідування реалізованої корупційної схеми. «Інформація, отримана від компетентних органів інших держав, допомогла детективам НАБУ не тільки дослідити всі деталі корупційної схеми, а й встановити, на що саме особи, підозрювані в завданні збитків «СхідГЗК», витрачали вкрадені в держави кошти», — зазначили в Нацбюро та оцінили суму завданих державі збитків в 17,28 мільйона доларів США.

Сам М. Мартиненко заявив, що звинувачення проти нього сфальсифіковано за вказівкою директора НАБУ Артема Ситника з метою піару та відволікання уваги від провалів у роботі його відомства. «Звинувачення проти мене сфальсифіковано за вказівкою директора НАБУ Ситника. Ця справа є політичною і не підкріплена жодними доказами. Я ще у 2015 році добровільно відмовився від депутатського мандата, щоб

НАБУ перевірило «фейкові» звинувачення на мою адресу, які тиражувалися за гроші», — сказав він та підкреслив, що нікуди не ховається, і надав усі свідчення.

Фракція «Народний фронт» в оприлюдненій прес-службою заяві назвала затримання колишнього народного депутата Миколи Мартиненка ознакою вибіркового правосуддя та політично мотивованих дій антикорупційних органів. «Так звану «справу Мартиненка» НАБУ намагається фальсифікувати вже півтора року. Проте жодних доказів проти нього так і не було знайдено. Микола Мартиненко ще у 2015 році пішов на безпрецедентний крок — добровільно склав повноваження народного депутата України та відмовився від депутатського імунітету», — наголошується в заяві та звертається увага, що дозвіл на обшуки в усіх помешканнях М. Мартиненка та членів його сім’ї дав «одіозний суддя Солом’янського райсуду Києва Бобровник, який перебуває на гачку у НАБУ і прославився тим, що вживає алкоголь та бере хабарі просто у своєму робочому кабінеті».

«Народний фронт» також наголошує, що сьогодні немає жодної потреби в арешті М. Мартиненка, оскільки він ніяк не міг перешкоджати слідству, ні від кого не ховався і перебував в Україні. Водночас у заяві підкреслюється, що керівники НАБУ використовують цю тему для переключення уваги з провалів у своїй роботі, оскільки в суспільства до антикорупційного бюро накопичилось багато питань через неефективність та політичну вмотивованість. «На свободі залишаються соратники Януковича, які розікрали державу. НАБУ відмовилось повертати гроші Януковича — з цього приводу наша фракція офіційно не раз зверталась до бюро. Замість цього НАБУ атакує політика з послідовно українською і антиросійською позицією. Керуючи парламентським комітетом з ПЕК, Микола Мартиненко відстоював диверсифікацію поставок російського газу та ядерного палива, відіграв вирішальну роль у тому, що Верховна Рада розірвала угоду з Росією про співпрацю в будівництві третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС», — заявляє «Народний фронт» та вимагає об’єктивного розслідування, незалежного суду, недопущення вибіркового правосуддя та виключення політичної мотивації в діяльності антикорупційних органів та негайного відсторонення судді Солом’янського райсуду Києва Бобровника.

Сергій КОВАЛЕНКО.