Нацбанк оприлюднив прогноз макроекономічних показників на 2017-й, 2018-й та 2019 рік. Як прогнозують фінансисти НБУ, після стрімкого уповільнення у 2016 році споживча інфляція продовжить знижуватися до 9,1, 6 і 5 відсотків на кінець 2017-го, 2018-го і 2019 року відповідно. Про це йдеться у новому щоквартальному «Інфляційному звіті» (квітень 2017 року).

 

Досить висока цьогорічна інфляція, на думку НБУ, стане наслідком зростання внутрішнього попиту та виробничих витрат, що зумовлено дворазовим підвищенням мінімальної заробітної плати на початку року. «Зокрема, базова інфляція зросте до 6,5 відсотка, а зростання цін на сирі продукти прискориться до 7,8 відсотка. До того ж уповільнення інфляції в поточному році відбуватиметься нерівномірно: упродовж ІІ і ІІІ кварталів вона залишатиметься на двознаковому рівні, але в ІV кварталі повернеться до однознакового рівня», — пророкують у Нацбанку.


Водночас, за його прогнозами, після тимчасового уповільнення у 2017 році економічне зростання поступово прискорюватиметься у 2018—2019 роках.


«2017 року зростання економіки уповільниться до 1,9 відсотка через падіння виробництва в окремих галузях промисловості внаслідок припинення переміщення вантажів через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей та захоплення підприємств, що розташовані на непідконтрольних територіях. Найбільш істотно на перегляд прогнозу вплинуло очікуване збільшення зовнішньоторговельного дефіциту. Це відбудеться через переорієнтацію підприємств енергетичного та металургійного секторів на імпортовану сировину для заміни втраченої ресурсної бази, а також втрату виробничих потужностей експортоорієнтованих галузей промисловості», — пояснюють представники нацрегулятора. Однак, на їхню думку, такі втрати будуть частково компенсовані сприятливою зовнішньою кон’юнктурою. Зокрема, очікується, що ціни на чорні метали залишатимуться високими за рахунок збільшення попиту з боку США, Європи, Бразилії та Індії, а ціни на зернові після піку падіння у другій половині 2016 року поступово зростатимуть.


У 2018—2019 роках зростання ВВП прискориться до 3,2 та 4 відсотків відповідно, вважають в НБУ. Насамперед цьому сприятимуть подальше підвищення споживчого та інвестиційного попиту, а також зростання експорту на тлі поліпшення умов зовнішньої торгівлі, високих обсягів урожаю та налагодження альтернативних джерел постачання сировини.


Вл. інф.