«Нещодавно уряд анонсував, що в аптеках з’являться безплатні ліки. Де можна ознайомитися з відповідним переліком аптек? Чи буде збільшуватися асортимент безплатних медикаментів?»

Світлана ОНИЩЕНКО.

Житомирська область.

 

Віце-прем’єр-міністр Павло РОЗЕНКО:

— На сайті Міністерства охорони здоров’я є інтерактивна карта України, де можна знайти в будь-якому регіоні аптеку, яка бере участь у програмі «Доступні ліки». Такий сервіс готовий і постійно наповнюється новими аптеками. Сьогодні їх діє вже понад 2700. Громадяни із серцево-судинним захворюванням, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою можуть, за наявності рецепту, отримати необхідні медикаменти безплатно або з незначною доплатою. У програмі «Доступні ліки» беруть участь 157 торговельних найменувань препаратів. Держава повністю компенсує вартість 23. За решту ліків із переліку пацієнт доплачує в середньому 10—30 відсотків вартості.

Перед місцевими органами влади стоїть завдання — наростити мережу аптечних установ, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», та забезпечити наявність повного асортименту відповідних медикаментів. Сподіваюся, що протягом найближчих тижнів буде проведено відповідні наради із представниками фармкомпаній та аптечних мереж і асортимент лікарських засобів буде забезпечено в повному обсязі.

Сергій МЕЛЬНИК.