Черговий форум і чергові голосні заяви. Таким був Ялтинський міжнародний економічний, який протягом трьох днів проходив на території окупованого Криму. Він проводиться вже втретє, і, як на попередніх, у ньому взяли участь наймаргінальніші політики із країн Європи та інших держав.

 

На знімку: Лівадійський палац у Ялті.

 

Перш за все політики з регіонів тих країн, які виступають проти скасування санкцій щодо Росії й Криму, запроваджених після дій Російської Федерації відносно анексованого півострова з боку ЄС, США й Канади.

Заяв було справді багато, але всі вони лежали в політичній площині й до економіки мали доволі віддалений стосунок.

МЗС України напередодні проведення форуму в Ялті заявило, що стосовно тих іноземних громадян, які його відвідали в обхід своїх урядів, позиції України, будуть прийняті відповідні обмежувальні заходи. Йдеться, найімовірніше, про заборону для них на в’їзд надалі на територію нашої країни.

Що стосується економіки, то заяв на форумі також було предосить, але якими будуть конкретні кроки, не говорилося. Приміром, на форумах, які відбулися в 2015-му і 2016 році, заявлена сума контрактів наближалася до суми в 100—150 мільйонів доларів США, та реально за ці два роки не зроблено нічого. Наміри так і залишилися намірами на папері.

На нинішньому форумі також йшлося про те, що сума контрактів перевищить уже 200 мільйонів доларів, мовляв, побудують м’ясопереробні підприємства та підприємство з виробництва м’яса курей і свинини. Але міжнародні санкції перетворюють ці проекти просто в пил. Виходить, що витративши величезну суму грошей, а називаються суми від 1 до 5 млн. доларів на проведення форуму, на виході не буде нічого.

Гостей селили в найдорожчих готелях і апартаментах у Ялті, для них були організовані звані вечері, дегустації дорогих марок вин і коньяків, їм були надані найрозкішніші лімузини. «Напускається туману, і більше нічого», — написав у соцмережах один із кримських журналістів, який розповів про свої враження. Причому це журналіст із одного з державних ЗМІ, наближених до так званого уряду Криму.

Крим не переживає зараз будівельного буму, будувати просто нема чого. На форумі «віце-прем’єр» кримського уряду Віталій Нахлупін зазначив, що в середньому на одного жителя Криму припадає всього 16,3 кв. м житла, і за цими показниками Крим значно відстає не тільки від регіонів України й Росії, а й навіть від найбільш відсталих держав. За його словами, для того, щоб забезпечити усіх кримчан житлом у повному обсязі, знадобиться понад 40 років.

Не краща ситуація в сфері сільського господарства. Криму гостро не вистачає молока. Те, що його доставляють із Краснодарського краю, Ростовської області, не покриває всіх потреб, а звичні продукти з материкової частини України кримчанам, на жаль, недоступні. Форум організатори мають намір провести й в 2018 році, також у Ялті. На ньому знову будуть маргінальні політики та порожні розмови про скасування санкцій.

Михайло РУДЕНКО.

Фото автора.

Ялта.