* Свято доведеться відкласти

* Про сонце для пенсіонерів — погарячкували

* Борги за газ реструктуризують

Хотілося розпочати з того, що нарешті пересічний українець зможе оцінити переваги електромотора над двигуном внутрішнього згоряння і подбати про чистоту довкілля, але, напевно, не варто. Бо ж, на жаль, рядовий співвітчизник, не обтяжений поданням е-декларації, із сьогоднішніми своїми статками, поки що вовчими тарифами та станом реформ, про електромобіль (ЕМ) може лише мріяти й гіпотетично підрахувати, що для того, аби поставити його у свою стайню, це при мінімалці у 3200 — а на руки 2700 — йому доведеться понад 13 довгих років не їсти, не пити, на авто копити.

Для більш забезпечених розкажемо: один український банк почав видавати безвідсоткові (нечувано!) кредити на купівлю електромобілів! Термін виплати — до трьох років за умови внесення передоплати в розмірі від 50%.

Найпопулярніший в Україні електрокар Nіssan LEAF коштує від 399,999 грн. Сплативши перший внесок — 199,500 грн., залишається по 183 гривні щодня протягом трьох років. Мовляв, у середньому, саме стільки пересічний киянин витрачає на щоденну заправку звичайного авто.

Отже, переконують автори, електромобіль обійдеться у половину вартості, а оплата частинами дорівнює щоденним витратам на пальне. Крім того, компанія надає безплатний доступ до своєї мережі зарядних станцій.

З одного боку, звісно, можна пристати на таку пропозицію, але, якщо фінанси співають романси, їздитимемо поки що маршруткою. Так надійніше!

Хто про що, а ми знову про пенсію. І хоч минулого разу, цитуючи Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, необачно обіцяли, що і для пенсіонерів «зійде сонце», заберемо свої слова назад, бо, виявляється, підвищення ефективного пенсійного віку є критично важливим для продовження співпраці України і Міжнародного валютного фонду — куди ж ми без нього! — оскільки це є важливим елементом скорочення дефіциту Пенсійного фонду України. Про це заявив директор європейського департаменту МВФ Пол Томсен. А ще... засмутився, мовляв, пенсії дуже-дуже низькі, їх реальний розмір зменшився через інфляцію. Коротше кажучи, зі слів пана Томсена зрозуміло, що пенсійна реформа — важлива частина наступного перегляду програми співпраці з МВФ, а підвищення ефективного пенсійного віку — її частина. А ще Пол Томсен наголосив, що в Україні надто велика кількість пенсіонерів щодо кількості людей, які сплачують внески у Пенсійний фонд, це співвідношення 1 до 1.

Отож, як там воно буде, поки невідомо, але, схоже, що слова про сонце для пенсіонерів поки що залишаються красивою метафорою. Не більше.

Насамкінець про борги населення за газ, якщо це когось потішить, обіцяють реструктуризувати. Уникнути відключення газу та судового позову можна, уклавши договір про реструктуризацію боргу, запевняють представники облгазів. Процедура передбачає відтермінування виплати заборгованості за спожитий газ, кажуть вони, і дає змогу порядним клієнтам, які не ховаються (?) і хочуть вирішити питання заборгованості. Але, скоріше за все, не можуть, — додамо ми... Боржникові запропонують сплатити половину суми, а решту розіб’ють на якийсь розумний термін. Це дозволить уникнути відключення газу і судової тяганини.

Як бути тим, у кого банально немає грошей, на жаль, нікого не обходить. А такі є. І чимало. Погодимося, що синиця в жмені — краще, ніж журавель...

Підсумовував Віктор БОНДАР.