На знімку: Оксана Сироїд — заступник Голови Верховної Ради України,

Мартін Хагстрьом — Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні.

 

Реформа місцевого самоврядування триває вже три роки, проте ми й досі не маємо цілісного уявлення про її кінцевий результат. Проте це не означає, що процеси відбуваються неправильно. На цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд під час конференції шведсько-українського проекту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні».
«Там, де є верховенство права, не буває свавілля», — зауважила заступник глави парламенту. Крім того, за її словами, верховенство права передбачає рівність перед законом і сприйняття прав людини у першу чергу. «Якщо права людини, передусім людська гідність, вступають у конфлікт з наявними регулятивними нормами, то первинною має бути людина», — сказала вона. Тож, кажучи, наскільки регулювання місцевого самоврядування дає можливість гарантувати всі ці свободи, треба розуміти, що без цієї свободи, без місцевого само-врядування не буває демократії, додала вона.


За словами політика, самоврядування — це насправді три речі: повноваження, гроші та відповідальність. Утім, на її думку, держава дуже неохоче віддає реальну владу. «Нарізати обов’язків держава може. Але якщо говорити про правдиве місцеве самоврядування, то воно повинно мати можливість саме ухвалювати рішення — в який спосіб діяти», — наголосила О. Сироїд. На її думку, фінансова децентралізація — це єдиний невеликий успіх, який розпочався разом з об’єднанням громад. «Цей поступ потребує ще великого шляху, але без цих фінансів не буде свободи. Тому об’єднання громад — це процес, який дасть змогу громадам мати фінансову спроможність. Головне, щоб ми не обдурили людей, наприймавши багато норм із красивими назвами, але які матимуть зворотний ефект», — додала вона.
Щодо відповідальності, то, на думку заступника глави парламенту, вона перш за все має бути перед людьми. «Не треба думати, що держава краще зможе контролювати міських голів та ради краще, ніж люди. Можливо, не відразу, але вони це зроблять», — переконана О. Сироїд.
Водночас заступник Голови Верховної Ради висловила впевненість, що законодавець спільно з урядом має виробити бачення, як має виглядати в майбутньому місцеве самоврядування. «Формально — це новий закон про місцеве самоврядування в Україні. Поки що ми цього не бачимо. Утім суть не в законі, а в тому, як взаємодіятимуть далі органи місцевого самоврядування зі своїми людьми і з державою у контексті повноважень, грошей та відповідальності», — констатувала вона. «Коли ми матимемо нову модель, до якої рухається Україна, буде набагато легше робити поступові кроки. Якщо ми не матимемо кінцевої мети, можемо вчинити нашу класичну помилку — крок вперед і два назад. Це є величезний ризик», — вважає О. Сироїд.

Олена РОМАШКІНА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua