У суботу Солом’янський районний суд Києва звільнив екс-парламентарія Миколу Мартиненка на поруки низки народних депутатів фракції «Народний фронт», міністрів та заступника голови ЦВК Андрія Магери.

«Суд, розглянувши клопотання представників НАБУ, підтверджене прокурором, вирішив відмовити в задоволенні клопотання щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваного Мартиненка Миколи Володимировича», — йдеться у постанові судді Олександра Бобровника. А повідомляючи про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді особистої поруки, він зазначив, що поручителі зобов’язані забезпечити виконання М. Мартиненком наступних обов’язків: прибувати до детективів НАБУ, прокурора, слідчого, судді та суду за першою вимогою, не залишати межі Києва без дозволу детективів НАБУ, прокурора або суду, повідомляти детективів НАБУ, слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання чи роботи та утримуватись від будь-якого спілкування з причетними до справи особами. Суд також зобов’язав М. Мартиненка здати до Державної міграційної служби всі свої закордонні паспорти та паспорт громадянина України.

Коментуючи рішення суду, один із поручителів, перший заступник керівника фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук зазначив: «Ми мали право брати громадянина України на поруки. Ми використали своє право, і я дуже задоволений, що не спрацював той задум, який ми всі бачили. Тому що наперед було відомо, хто буде суддею. І сьогодні ми можемо піти з цього засідання як політична сила, яка обстояла насамперед право в нашій державі».

Ще один поручитель, народний депутат Леонід Ємець, зазначив, що гарантує дотримання М. Мартиненком своїх зобов’язань власним депутатським мандатом. «Я несу відповідальність за свої дії. Не лише публічну. Це моє рішення. І я гарантую це своїм мандатом. Прошу це запам’ятати», — написав він у Facebook та зауважив, що ніколи не мав з М. Мартиненком якихось фінансових стосунків та поручився за нього тому, що разом стояли Майдані.

До речі, в НАБУ активність народних депутатів під час судового розгляду розцінили як тиск на суддю. «Деякі з них (народних депутатів. — С. К.) поводилися вельми зухвало, погрожували судді та прокурорам. Зокрема, депутати Логвинський та Пинзеник заявили слідчому судді Бобровнику, що його очікує «доля суддів Киреєва та Чауса», — заявили в НАБУ та закликали керівництво «Народного фронту» вгамувати своїх однопартійців, «оскільки вони своєю поведінкою не лише заважають правосуддю, а й знищують довіру, яка ще лишилася у суспільства до державних інститутів».

Реагуючи на це звинувачення, політична партія «Народний фронт» заявила, що довіру до правосуддя знищує якраз керівництво Національного антикорупційного бюро, та пообіцяла домогтися, щоб публічні факти беззаконня якнайшвидше отримали належну правову оцінку.

«22 квітня Національне антикорупційне бюро виступило з нахабною заявою, в якій депутатам від «Народного фронту» закидається нібито «тиск на суддю» й «знищення довіри до правосуддя». Така неадекватна реакція, вочевидь, пояснюється нервозністю керівників НАБУ. Адже незаконне, політично вмотивоване затримання Мартиненка стало можливе завдяки підозрілим стосункам між бюро й кількома конкретними суддями», — йдеться у заяві «Народного фронту» та підкреслюється: є аргументовані підстави вважати, що керівництво НАБУ здійснює негласний і протизаконний вплив на згаданих суддів, тримаючи їх «на гачку» зупинених кримінальних проваджень, оперативних справ та приватно-побутового «компромату».

Сам М. Мартиненко під час брифінгу після завершення суду подякував усім, хто взяв його на поруки, та підкреслив, що нікуди не збирається та перебуватиме на місці, щоб доводити свою невинуватість.

Сергій КОВАЛЕНКО.