Охорону забезпечать майже 10 тисяч силовиків

Кияни в соціальних мережах нині активно обговорюють: чи встигне міська влада підготувати місто до проведення конкурсу «Євробачення»? Також фейсбук-активісти організували змагання, хто більше знайде столичних об’єктів, що підлягають «терміновому й невідкладному» ремонту. Заняття, скажемо прямо, невдячне: все місто «полагодити» до травня ніхто й не обіцяв.

 

Поштова площа в Києві стане однією з фан-зон під час проведення конкурсу Євробачення. Але поки що вона ще не може приймати гостей. Тут безперестанку ведуться роботи із благоустрою.

 

Щоб погасити розпалення пристрастей, в адміністрації оголосили: все встигнуть у строк, перелік робіт виконується за планом, визначеним розпорядженням № 1261 від 9.12.2016 р. (кожен може з ним ознайомитися на сайті столичної влади).

— Підготовкою офіційних локацій (а їх чотири) місто не займається, — уточнює заступник голови Київської міськдержадміністрації Олексій Резніков. — Але «від Києва» будуть додаткові розважальні зони на Софійської, Троїцькій, Контрактовій і Поштовій площах і на території «Київської фортеці». Готуємося також провести тиждень сучасного мистецтва «Kyіv art week» і 3D-маппінг-шоу.

На Софійській площі встановлять особливу — дзеркальну — сцену, де дзеркала розташують під прямим кутом, щоб вийшов практично круговий огляд. Простір площі розділять на культурно-художню, інформаційну, фото- і фуд-корт-зони. На Троїцькій площі організують царство кращої національної музики, театрального мистецтва, танцю в супроводі оркестру Національного театру оперети.

Контрактова площа буде віддана під проект «Відчуй Україну», де весь простір прикрасять ескізами і зразками національної вишивки та орнаменту. Протягом тижня тут відбудуться дні українського джазу, майстрів літератури, образотворчого мистецтва, костюма і прикрас, а також традиційний для цієї локації фестиваль «У пошуках made іn Ukraіne»

На Поштовій площі організують культурно-художній проект «Євробачення: ретроспектива» з демонстрацією кращих хітів конкурсу за всю його історію.

«Перший київський пленер «Kyіv art fort 2017» відбудеться на території «Київської фортеці». Виставки картин, зустрічі з бійцями—героями АТО, проведення художнього аукціону-виставки на підтримку українських військових госпіталів.

Протягом тижня (з 1 по 8 травня) гості міста зможуть відвідати «Kyіv art week» — виставки сучасного мистецтва в шести найбільших музеях і 20 галереях міста.

3D-mappіng-show «Kіyv Lіght Fest» — це міжнародний фестиваль світла та медіа-арта. Серед можливих майданчиків для його проведення нині обговорюють Контрактову, Поштову, Михайлівську площі та парк Кіото.

— Звичайно, столиця чекає й запрошує якнайбільше гостей, — каже Олексій Резніков. — Розмістити їх буде можливість і в 3—5-зіркових готелях, де є майже 20 тисяч місць, і в хостелах у місті, а також у мальовничих пригородах, де розташовані готелі з хорошим обслуговуванням. За два тижні столиця, за прогнозами, прийме понад 20 тисяч іноземних і майже 50 тисяч гостей з інших областей України. Розважати їх у нас буде чим. Охороняти порядок і спокій вийдуть майже 10 тисяч співробітників поліції й Національної гвардії. Також у рамках програми «Безпечне місто» в Києві продовжують установлювати смарт-камери на вулицях. Уже діє більш як чотири тисячі приладів спостереження. До травня змонтують ще понад дві тисячі камер і долучать їх до єдиного міського комплексу. Тоді столиця буде повністю під контролем. Нині прилади працюють не тільки на вулицях, автомагістралях, мостах і в центрі міста, де на Майдані Незалежності нещодавно запустили ще й унікальну камеру з оглядом у 360 градусів, але й у дитсадках, поліклініках, лікарнях, музеях і театрах. Під особливим наглядом великі об’єкти міської інфраструктури, всі входи на станції метро.

У Києві також працює 100 тисяч відеокамер державних і приватних підприємств, які поступово підключать до єдиної міської системи спостереження. Нещодавно в місті відкрили спеціальний центр обробки даних з апаратів спостереження.

За словами міського голови Києва Віталія Кличка, сегменти системи «Безпечне місто» розгорнуто в головних управліннях Національної поліції та Служби безпеки України. Надалі до неї підключать пожежну, рятувальну, медичну, дорожню та інші комунальні й державні служби. Збирати й аналізувати інформацію з усього міста допомагає спеціально створена «хмарна платформа» загальною потужністю 11 тисяч каналів, що забезпечує безперервний запис відеоданих.

Катерина НОВОСВІТНЯ.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.