Відтепер мешканці села Ценів Козівського району Тернопільщини зможуть якісно переробляти зерно та пшеницю у новоствореному обслуговуючому кооперативі «Старий млин», який вже встиг об’єднати майже 150 місцевих жителів. Млин не працював впродовж декількох років. А нещодавно його відремонтували й закупили нове обладнання. Відтак з’явилося ще й з десяток нових робочих місць. Варто зазначити, що до створеного кооперативу хочуть долучитися й мешканці сусідніх сіл.

Фото
з сайту ternograd.te.ua

«Ця форма об’єднання громад дає можливість розвивати бізнес на селі, залучати інвестиції та працевлаштовувати населення. У майбутньому Ценів зможе об’єднати під один кооператив не лише мешканців інших сіл, а й навіть районів та областей», — наголосив директор Департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Віталій Луй.

На його думку, окрім зернових культур, мешканці села, а це майже 1300 осіб, матимуть змогу ще й переробляти корми для тварин, що у подальшому сприятиме розвитку свинарства.

«Загальний бюджет проекту сягнув 852 тис. грн., з яких 677 тис. виділили ЄС і ПРООН. Ще 145 тисяч ми зібрали самі разом із нашими благодійниками. 30 тисяч виділила місцева і районна влада», — розповів голова кооперативу «Старий млин» Василь Михайлишин.

Загалом на Тернопільщині функціонують уже понад 50 кооперативів, що спеціалізуються у різних галузях сільського господарства.

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Тернопільська область.