Центр «Соціальний моніторинг» дослідив «анатомію» громадської думки щодо перебігу процесу об’єднання громад в одній із больових точок реформи — на Донбасі. Результати дослідження експерти оприлюднили під час прес-конференції «Правда про децентралізацію. Сприйняття реформи на Донбасі». Географія опитування: міста Покровськ, Родинське, Мирноград та села і селища міського типу Покровського району. Усього було опитано 1 101 респондента.


За словами директора центру «Соціальний моніторинг» Дмитра Дмитрука, репрезентативне опитування дозволило не лише дізнатися думку місцевих мешканців щодо децентралізаційних процесів, а й виявити больові точки та проблеми, з якими стикаються громадяни. «Та навіть попри складну економічну та політичну ситуацію, близькість до зони АТО, люди в цілому характеризували життя в своїх населених пунктах позитивно», — зауважив директор центру, додавши водночас, що молодь набагато песимістичніше оцінює ситуацію, ніж люди старшого віку. Ба більше, вони схильні до зміни місця проживання.


Так, серед найбільших складностей опитувані назвали проблеми з працевлаштуванням, незадовільну екологічну ситуацію, поганий стан доріг, зношеність інженерних мереж тощо.


Водночас робота соціальної сфери — дошкільних закладів, шкіл, медичної допомоги отримали достатньо позитивну оцінку.


Щодо децентралізації, то місцеві мешканці достатньо добре поінформовані про заплановане об’єднання територіальних громад, оскільки в багатьох населених пунктах проводились заходи, зустрічі, обговорення цієї теми.
Проте успіх чи провал реформи багато у чому залежатиме від місцевих лідерів, які, у свою чергу, підтримують або критикують зміни, зауважили експерти. Наразі у Покровську місцева влада зацікавлена в децентралізації, тож мешканці позитивно налаштовані стосовно майбутнього об’єднання. Від нього громадяни очікують отримати більше грошей в бюджет і поліпшення інфраструктури. Водночас представники сіл та селищ міського типу сподіваються приєднатися до більш заможної громади і таким чином поліпшити рівень життя та розвитку населених пунктів. Тож об’єднання територіальних громад із центром у Покровську підтримали понад 75% опитуваних.


Поцікавилися експерти й політичними вподобаннями місцевих мешканців. За словами Сергія Киреєва, керівника департаменту політичних досліджень та консультацій Центру незалежних соціологічних досліджень «Омега», парламентські партії, окрім хіба що Опозиційного блоку (відсоток підтримки, щоправда, невисокий), навряд чи зможуть подолати прохідний бар’єр. Загалом питання виборів не цікавить місцевих. Майже 70% опитуваних або не визначилися, кого підтримуватимуть (36,6%), або взагалі не підуть голосувати (32,4%), зауважив він.