Цю подія харківська влада наближала як могла. І от 24 квітня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і харківський міський голова Геннадій Кернес відкрили в адміністрації Шевченківського району центр надання соціальних послуг «Прозорий офіс».

 

Володимир Гройсман під час відкриття «Прозорого офісу».

Фото прес-служби Харківської міськради.

У церемонії відкриття також узяли участь голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, голова Харківської облради Сергій Чернов, депутати всіх рівнів, а також багато міських голів, серед яких київський градоначальник Віталій Кличко, одеський — Геннадій Труханов, міський голова Дніпра Борис Філатов.


Також центр надання соціальних послуг «Прозорий офіс» відкрили в адміністрації Київського району. Із сьогоднішнього дня харків’яни зможуть отримувати в центрах 236 послуг. Площа кожного із «Прозорих офісів» становить до 2 тисяч кв. м. Це офіси відкритого типу, без кабінетної системи. В офісах обладнано місця для приймання відвідувачів, комфортні зони очікування і приймання документів, а також дитячі кімнати, де батьки можуть залишити дитину, поки зайняті оформленням документів.


На перших і других поверхах центрів розташовані електронні системи керування чергою та інформаційні термінали. За допомогою останніх можна ознайомитися з переліком послуг, порядком, умовами і строком їх надання, а також подивитися зразки заповнення документів. Кожній послузі привласнено унікальний номер, який відображено в електронному сервісі для зручності пошуку. Усі послуги згруповано відповідно до тематики: субсидії, послуги переселенцям, пільги, соціальна допомога, компенсації та допомога, пенсійне забезпечення тощо. Кожна тема має окремий колір. Також у центрах можна роздрукувати і зробити ксерокопії документів.


Автоматизована система управління обробкою інформації дає змогу фахівцям центрів автоматично формувати нові звернення; оперативно отримувати інформацію; надавати заявникам доступ до інформації про статус звернень; автоматично інформувати заявників про завершення роботи над зверненням.


Нові центри повністю доступні для людей з обмеженими можливостями — обладнані ліфтами, пандусами, спеціальними санвузлами, візуальними знаками, звуковою системою оповіщення черги, інформаційними табличками. Прийом людей з порушеннями слуху ведуть фахівці, що володіють мовою жестів.


Для безпеки й мінімізації корупційних ризиків центри обладнано системою відеоспостереження.


Відзначимо, що центри надання соціальних послуг «Прозорий офіс» створено за ініціативи харківського міського голови Геннадія Кернеса, який відвідав схожий центр у Вінниці. Центри надання соціальних послуг «Прозорий офіс» планується відкрити у всіх районах Харкова. Також у місті будується Регіональний центр надання адміністративних послуг, де надаватимуть майже 450 послуг адміністративного, соціального й пенсійного характеру.

Харків.