Проект нового Трудового кодексу менш соціально справедливий, ніж чинний закон. У цьому переконані депутати Івано-Франківської міської ради. Тож звернулися до Президента, Верховної Ради та уряду із проханням не приймати документ у такій редакції. Відповідне звернення було прийнято на позачерговій сесій представницького органу міста.

 

У листі до центральної влади івано-франківські обранці називають законопроект «антиукраїнським» і «написаним під диктовку олігархів». Ідеться також про те, що його узаконення може призвести до ще активнішої трудової міграції з країни. Абсолютне несприйняття у депутатів викликала стаття 153 проекту закону, за якою «фактично скасовується 40-годинний робочий тиждень», бо через запровадження ненормованого робочого часу роботодавці матимуть право примушувати працювати понаднормово і без додаткової оплати (на розсуд керівника). Оскільки в документі про оплату за додаткові години роботи не йдеться. Те саме стосується статті 29, яка дозволяє працедавцям «вести відеоспостереження за працівниками, здійснювати прослуховування робочих місць, контролювати працівників за допомогою інших технічних засобів. Поруч із цим не прописано жодних обмежень щодо «видів таких технічних засобів і способів контролю за працівниками». Коментуючи цей пункт, міський голова Руслан Марцінків, зауважив, що ця норма може стати основою для істотного обмеження свободи та інструментом постійного психологічного тиску на працівників, негативно вплине на робочий процес та стосунки в колективі. На його думку, олігархам, схоже, потрібне остаточне закріпачення українців, про що свідчать норми, обумовлені також статтями 92, 355 нового Трудового кодексу.


Ідеться про те, що українців прагнуть змусити мовчати про все, що пов’язано з їхньою роботою. Зокрема, «для того, щоб приховати ганебно низький рівень оплати праці, небезпечні, а почасти нелюдські умови праці, свавілля адміністрації, що передбачають матеріальну відповідальність і навіть звільнення за розголошення комерційної таємниці роботодавця».


А заступитися за людей буде нікому, оскільки статтею 112, як зазначено в зверненні, істотно обмежуються права профспілок як представників та захисників прав працюючих.


Депутати Івано-Франківської міської ради натомість пропонують законотворцям запровадити прогресивну систему оподаткування за принципом «малий бізнес — малі податки, великий бізнес — великі податки». Також зменшення кількості регуляторних вимог та перевірок для малого і середнього бізнесу. Але не для великих корпорацій, що мають надприбутки та є великими роботодавцями.

Івано-Франківська область.