— Бачите, яким наше село стало популярним завдяки страусам, — жартує кузьмівський сільський голова Михайло Трофимчук. — Я і сам не раз ходив подивитися на цих птахів, а що місцеві діти бачать втіху в тому, щоб за ними спостерігати, то це справді так.

А оселилися ці африканські птахи на обійсті Сергія Камінського, мешканця Кузьмівки, що в Сарненському районі на Рівненщині. 

Поява цих рідкісних для Полісся створінь була сприйнята з цікавістю ще й тому, що їх доглядом і розведенням зайнявся дуже авторитетний і шанований у селі чоловік — настоятель Свято-Успенської церкви, депутат Сарненської районної ради, яким люди вважають Сергія Камінського. 

Хоча коли перші емоції від такої «події» трохи вщухли, односельці розважливо пояснили це тим, що у місцевого священика добре серце не лише до людей, а й до птахів. Та й допомагати Сергію Григоровичу є кому: у нього дружина і четверо дітей, яких теж тішать чорні страуси.

— Сергій Григорович — добрий господар, як й інші наші селяни, тримає господарство і дає всьому лад, — шанобливо каже про священика кузьмівський сільський голова Михайло Трофимчук. — Тож дасть лад і страусам. Він і хлів для них побудував, грубку передбачив, щоб «африканцям» тепло було, і вольєр...

Сам господар п’яти екзотичних птахів з допомогою всесвітньої павутини черпає інформацію, як доглядати і годувати їх. Для страусів священик навіть люцерну сіяв, бо вичитав в Інтернеті, що вона для них корисна. Люблять птахи і зерно, а ще — шкаралупи від яєць. Помічено, страуси не агресивні, якщо не відчувають до себе агресії, але в разі потреби вміють за себе постояти, маючи надміцні кігті. Але у господарстві Камінських, де завжди доброзичлива атмосфера, «африканцям» не було причини показувати свої бійцівські якості. Птахи спокійні, навіть дозволяють годувати себе з рук.

 

Рівненська область.

Фото із сімейного альбому Камінських.

 

Сергій Камінський годує чорних страусів.