Ювілейну дату -- 60-річчя з часу заснування -- Вінницька обласна організація Національної спілки журналістів України відзначила презентацією виставки в обласній науковій бібліотеці імені Тімірязєва.

 

Первинні осередки організації діють у кожному з 27 районів області, загалом вони об'єднують понад півтисячі творчих особистостей, які працюють у газетах, на радіо, телебаченні. Знаходять час на видання книжок. Протягом останніх років вийшли у світ 150 художніх творів та публіцистики, авторами яких є спілчани краю. Окремі з видань представлено на виставці.

 

Упродовж шести десятиліть організацію у різні періоди очолювали восьмеро відомих журналістів. Нинішній керівник спілки заслужений журналіст України Василь Паламарчук згадав їх поіменно. На честь одного із них -- Володимира Орлика, який тривалий час був редактором обласної газети "Вінницька правда", запроваджено одну з журналістських премій. Є також премії публіциста Костянтина Гришина, який загинув у фашистських застінках. Спілчани змагаються за премію борця за незалежність України, який не скорився тоталітарному режиму, правозахисника Олександра Гетьмана.

 

Нинішнього року організація зазнала двох важких втрат -- пішли з життя талановиті українські публіцисти заслужені журналісти України Леонід Пастушенко та Іван Волошенюк. У пам'ять про них додалися ще дві іменні премії.

 

Щирими поетичними рядками ювілярів вітала депутат обласної ради поетеса Жанна Дмитренко, доктор історичних наук з кафедри журналістики Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського заслужений працівник культури України Сергій Гальчак, директор бібліотеки Наталія Морозова, колеги з низки видань, кіностудії "Гіпаніс" з міста Хмільник.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України