На Олімпіаді в Сочі виступали 43 олімпійці України. Але головні наші медальні надії були пов’язані з представниками біатлону. Свого часу ще виручало фігурне катання, однак нині цей вид спорту в нашій країні у занепаді, що й підтвердили результати виступів на Іграх кількох наших фігуристів. Біатлон завдяки невтомній, цілеспрямованій праці наших тренерів і підтримці держави та Федерації біатлону залишається на плаву і дарує нам немарні сподівання.

Цього разу вони матеріалізувалися у дві медалі: на початку біатлонної програми Олімпіади Віта Семеренко завоювала «бронзу» у спринті, а під завісу змагань наша естафетна жіноча команда виграла «золото». І це був чудовий, незабутній подарунок усім нам, усій Україні. Двадцять років, ще з норвезького Ліллегаммера, де гучну і красиву перемогу здобула фігуристка Оксана Баюл, гімн України не звучав на зимових Олімпіадах.

Цієї перемоги ми, звісно, чекали від квартету біатлоністок. Чотири роки тому на Іграх у Ванкувері українки були шостими. Але відтоді на чемпіонатах та етапах Кубка світу вони посідали переважно призові місця. Та, вболіваючи за них, кожен розумів: на Олімпіадах — вищий рівень суперництва, гостріша боротьба. Не повторився б Ванкувер...

На радість нам, не повторився. Хоча суперництво на трасі і стрільбищі олімпійського комплексу «Лаура» було надзвичайно гострим. У попередніх коментарях з Олімпіади ми вже зазначали, наскільки сильними є збірні Білорусі, Швейцарії, Німеччини, Франції, Чехії, Норвегії та Росії.

Перегони показали, що саме дві останні команди виявилися найсерйознішими опонентами нашої четвірки. За неї очікувано виступили сестри Віта і Валя Семеренки, Юлія Джима й Олена Підгрушна. Очікувано, бо, як ми вже повідомляли, жодна з них не була заявлена у змішаній естафеті: тренери дали кожній додаткову можливість відпочити. А ще тому, що саме цей склад українського квартету майже незмінно виступав в естафетах впродовж останніх років, а отже — пройшов достатню притирку і перевірку.

У підсумку — перемога! Вистраждана, очікувана, переконлива. Саме на естафету припав, судячи з усього, пік фізичної форми спортсменок, за яку, щиро кажучи, ми, акредитовані на Олімпіаді українські журналісти, дуже хвилювалися, адже досі нашим біатлоністкам не завжди вистачало сил підтримати високі швидкості, без яких, крім, звичайно, влучної стрільби, на Іграх не перемогти.

Я б наголосив на ще одній складовій успіху наших дівчат — це взаємовиручка і взаємопідтримка. Кожна з них по-різному може виступати в особистих перегонах, але в естафеті у спортсменок максимальна мобілізація на високий колективний результат. Це не просто чотири учасниці, а згуртована і монолітна команда, стверджує президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак.

...Під час інтерв’ю в другий день Олімпіади мама Олени Підгрушної Надія Богданівна повідомила мені, що керівництво санаторію «Медобори» на Тернопільщині, де вона працює бухгалтером, прийняло рішення забезпечити безплатне лікування для кожного українського олімпійця, хто виграє медаль сочинських Ігор. Що ж, четвірка тих, хто має право скористатися лікуванням у цьому популярному санаторії, вже відома. І, без сумніву, найбільша радість для Надії Богданівни, що серед них — і її донька.

Представимо коротко золотих наших біатлоністок (у порядку проходження ними етапів переможної естафети):

Віта Семеренко. Народилася 18 січня 1986 року в селищі Краснопілля Сумської області. Освіта вища: закінчила Сумський державний педагогічний університет імені А. Макаренка. Перші тренери — Світлана Байда, Віктор Бондаренко. Нині тренується під керівництвом Григорія Шамрая. Представляє Сумщину і виступає за спортивне товариство «Динамо».

Юлія Джима. Народилася 19 вересня 1990 року в Києві. Освіта вища: закінчила Сумський державний університет. Тренер — Олександр Кравченко. Представляє Київ і виступає за товариство «Україна».

Валентина Семеренко. Народилася 18 січня 1986 року в селищі Краснопілля Сумської області. Закінчила Сумський державний педагогічний університет імені А. Макаренка. Перші тренери — Світлана Байда і Віктор Бондаренко. Представляє Сумську область і товариство «Динамо».

Олена Підгрушна. Народилася 9 січня 1987 року в місті Легніца (Польща). Освіта вища: закінчила Тернопільський державний педагогічний університет імені В. Гнатюка. Тренери — Ігор Починок і Олег Бунт. Представляє Тернопільську область і виступає за спортивне товариство «Колос».

 

Під час церемонії закриття Олімпіади.

Фото www.sochі2014.com.