Генічеський територіальний відділ Азовдержрибоохорони у повному складі працював... на браконьєрів. Таку версію після перевірки борців із нелегальним промислом у Азовському морі та на Сиваші висунули співробітники Херсонської міжрайонної природоохоронної прокуратури. Як вони з’ясували, при затриманні браконьєрів усі шестеро рибінспекторів справно складали адміністративні протоколи. Але залишали у розпорядженні затриманих незаконно виловлену ними рибу. І коли суди виносили постанови про її вилучення, конфіскувати було вже нічого. Витрушених з сіток та неводів бичків «нелегали» швиденько продавали, а кошти привласнювали, щоб було чим і наступного разу штраф сплатити.

— За правилами, незаконно спійману рибу обов’язково треба вилучати і передавати на відповідальне зберігання до спеціально визначеного підприємства, що має обладнані сховища. А коли суд виносить у справі рішення, рибу продають, перераховуючи гроші у дохід держави. Але в Генічеську рибінспектори трактували закон по-своєму, систематично залишаючи вилов браконьєрам. Тож хтось подарував природогубам шість центнерів риби, хтось тонну. Проте двоє горе-охоронців моря поставили своєрідний рекорд, залишивши браконьєрам відповідно 4,5 і 8 тонн свіжого азовського бичка. Їх запитували, чому вони так вчинили, і чули у відповідь незворушне: «У нас так було прийнято», — коментує херсонський міжрайонний природоохоронний прокурор Ольга Абрамова. — На жаль, нині не можна підрахувати ринкову вартість риби, щоб виставити покровителям нелегальних промисловців рахунок для компенсації завданої шкоди. Та прокуратура скерувала до Азоврибоохорони подання про притягнення винних до дисциплінарної відповідальності.

Генічеська рибінспекція для всієї Херсонщини — притча во язиціх. Кримінальні скандали тут відбуваються із дивовижною регулярністю: то п’яні рибінспектори примудряться побити та зґвалтувати дівчину, то кількох із них заарештовують і засуджують за хабарі в особливо великих розмірах, якими вони обклали всіх рибалок. Кадровий склад цього органу «доблесних захисників довкілля» оновлюється кожні два-три роки, але ротації мало допомагають.