Кодекс етики депутата прийняли на сесії Вінницької міськради народні обранці. Покаранням за його порушення стане інформування виборців через офіційний сайт міськради та місцеві ЗМІ.


— Цей документ зобов’язує депутатів до самоорганізації та дотримання дисципліни, — зазначив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — Якщо ми вимагаємо від виконавчих органів влади етичної поведінки, так само, як і від міського голови, відповідно, депутати також мають взяти на себе зобов’язання згідно з цим кодексом.


Як зазначив міський голова, ініціатива щодо створення єдиного зведеного документа поведінки депутата виникла тому, що насправді діють тільки окремі положення, які виписані у законах про місцеве самоврядування та статус депутатів місцевих рад. Проект Кодексу розробляли спільно з громадськими організаціями — центр «Ейдос» та «Інституту Республіка». Відвели немало часу на ознайомлення з проектом самими депутатами. Врахували їхні пропозиції, зауваження і доповнення.


Якщо раніше контроль за дотриманням поведінки депутата покладався на постійну комісію з питань законності, депутатської діяльності та етики, то тепер комісія отримала право ініціювати відкликання порушника з органу місцевої влади. Про факт порушення народним обранцем правил етичної поведінки доводитимуть до громади через інформацію на сайті міськради та повідомленням у місцевих ЗМІ.


Не всі депутати погодилися підтримати Кодекс етики. Із 50 присутніх «за» проголосували 42 народні обранці.

Вінниця.