Виплачена за січень—лютий заробітна плата керівникам органів місцевого самоврядування на Закарпатті вказує на величезний розрив у нарахуваннях головам різних населених пунктів.

За словами керівника ОДА Геннадія Москаля, маса сільських та селищних голів, особливо в бідних районах, отримують мінімальну або трохи вищу за мінімальну заробітну плату. Тобто від трьох до п’яти тисяч гривень. Але є сільські голови, які проводять через сільські ради рішення про нарахування собі величезних премій у 250, 300, 400 і навіть понад півтисячі відсотків! До прикладу, сільський голова Солотвиного (Тячівський район) має 200 відсотків премії й отримує 18,2 тисячі гривень на місяць. Керівнику Дубрівки (Ужгородський район) нарахували премію 270 відсотків і зарплату 13,3 тисячі гривень, а Дусино (Свалявщина) — 360 відсотків премії і 14,9 тисячі гривень зарплати.

Проте найбільш «працьовиті», наголошує Г. Москаль, судячи із зарплат, голови об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Так, голова Полянської ОТГ (Свалявський район) має 370 відсотків премії і 35 тисяч гривень місячної зарплати. А голова Вільховецької ОТГ (Тячівський район) за премії 150 відсотків отримує щомісяця 21,7 тисячі гривень. «Це той самий голова, — продовжує керівник області, — який досі не розрахувався з Тячівською районною лікарнею за вторинну медичну допомогу мешканцям громади. Я розумію, що панству хочеться отримувати файну зарплату, але прошу не забувати, що, по-перше, це бюджетні гроші, а по-друге, прості люди, які вибрали цих керівників, і мріяти не можуть про такі суми. Треба ж, урешті-решт, і совість якусь мати!»

Василь НИТКА.

Закарпатська область.