Цілком протилежний підхід до формування комунальних тарифів демонструють постачальники послуг у найбільших містах Херсонщини. Скажімо, в обласному центрі дирекція міськводоканалу звернулася до НКРЕКП із пропозицією узгодити збільшення вартості водопостачання та водовідведення на 20 відсотків — саме настільки ціна нині відстає від собівартості. Водночас міськвиконком Нової Каховки раптово запропонував зменшити на 7 відсотків тарифи тутешнього міськводоканалу, які майже наполовину підвищили з березня цього року.

Жодного економічного обґрунтування такого рішення немає: просто муніципальна влада зібралася послабити для споживача ціновий тягар з суто «гуманних» міркувань. Однак для комунальників це означає, що їхні послуги надалі будуть збитковими, а вони самі залишаться прохачами бюджетних дотацій.

При цьому не можна сказати, що мешканці Нової Каховки зможуть надто відчутно зекономити на здешевленні води та каналізації. Для порівняння: після зниження нова ціна кубометра води й стоків для мешканців тамтешніх багатоповерхівок, чиї квартири обладнані лічильниками, впала з 21,1 до 19,69 гривні. Тоді як у Херсоні після доведення ціни до собівартості вона становитиме лише 17,35 гривні за кубометр! Однак секрет такої різниці простий: Нова Каховка відшкодовує кредит Світового банку на 15 мільйонів гривень, який понад три роки тому взяли на заміну аварійного насосного обладнання. Тепер у кожному кубометрі спожитої води закладено витрати на обслуговування позики у сумі 2,5 гривні, повідомив заступник міського голови Нової Каховки Леонід Чурсінов.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.