Мільйонна заборгованість з оплати опалення та багатотисячні суми в платіжках, певно, головні підсумки минулої зими. Буде наступний опалювальний сезон аналогічним чи вдасться щось змінити в кращий бік? Певною мірою це залежить і від нас. Але йдеться не про кредити на утеплення — мова про банальне знання своїх прав. Згадайте, як зимою 2015—2016 рр. усі з великим здивуванням слухали прем’єра Яценюка: виявляється, можна платити менше чи взагалі не платити, якщо температура у квартирі нижча за 18 градусів. Хоча ця норма не була новиною і давно прописана в законодавстві, не в останню чергу завдяки «10 хвилинам з прем’єром» про це хтось почув і почав обстоювати свої права.

А ось іще одна норма, якою не користуються. Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» № 630 від 21.07.2005 р. передбачає, що в разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі (об’єму) квартири (будинку садибного типу) за умови здійснення власником, балансоутримувачем будинку та/або виконавцем заходів з утеплення місць загального користування будинку. У разі нездійснення таких заходів споживач не сплачує за опалення місць загального користування будинку. Чи багато наших громадян чули про цю норму, не кажучи вже про її застосування?

Аналогічною видається ситуація з невдалою поки що спробою запровадження абонплати за газ. Мінімум інформації, пояснень та обґрунтування. Банальне «вводиться з 1 квітня», мовляв, «проковтнуть». Лише потім на хвилі масового незадоволення нам почали розповідати, що ця норма вже давно передбачена Законом «Про ринок газу», який, до речі, теж навряд чи хтось досконало вивчав. Текст справді непростий і розібратися в ньому, певно, зможуть переважно фахівці. Але де зрозумілі та прості роз’яснення для споживачів? До речі, юрособи (тобто різні підприємства та установи) вже майже два роки платять окремо за трубу і окремо за газ. Хитросплетіння нововведень їм довелося долати самотужки, стаючи такими собі фахівцями у газовій сфері, аби зрозуміти, в чому різниця між ліцензією на постачання газу за регульованим тарифом та ліцензією на постачання газу за нерегульованим тарифом. Причому останні начебто визнавалися недійсними з літа 2015 року, але в компаній з такими ліцензіями газ був дешевший, ніж у традиційних облгазів. До речі, чітких роз’яснень і до сьогодні знайти не вдається, а закон оперує просто словом «ліцензія». І якщо для приватних організацій це, можливо, не так принципово, то для бюджетних, які проводять закупку газу через тендер, це вкрай важливо. В підсумку кожен діяв на свій страх і ризик.

Таким чином, якщо аналогічна ситуація буде з населенням, то в результаті ми отримаємо не ринок газу, а повний хаос, у якому населення взагалі нічого не зрозуміє.

Що зробити

Варто спрямувати запит до балансоутримувача (переважно це ЖЕК) стосовно інформації: чи здійснювалися заходи з утеплення місць загального користування у вашому будинку та які саме. Якщо раптом виявиться, що заходи проводилися, то порівняти їх з реальним станом вашого будинку. Відповідно до наказу Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 № 76 «Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій» перед початком опалювального сезону вікна і балконні двері необхідно підготувати до зими — встановити зимові глухі плетіння, зняті на літо, вимити скло вікон і дверей, зміцнити ослабле та замінити розбите скло, щільно пригнати одне до одного та до коробок плетіння і полотна, перевіривши і виправивши дверні пружини, у місцях продування встановити утеплювальні прокладки, очистити фальці від замазки, що залишилася, тощо. При промерзанні спарених балконних дверей потрібно укласти між фільонками утеплювач (антисептований оргаліт, мінеральна повсть тощо) і щільно закріпити стулки дверей стяжками. Крім цього нормативи розраховані, виходячи з температури в під’їзді плюс 16 градусів.

Отже, якщо цих заходів не було вжито, то можна сміливо вимагати перерахунку вартості опалення за минулий опалювальний сезон — платіж мають зменшити на розмір вартості опалення площ загального користування. У разі відмови здійснити перерахунок звертайтеся до суду або до Держпродспоживслужби.

Обстоювати свої права чи ні — особиста справа кожного. Але бажано з ними хоча б ознайомитися, аби знати наступної зими, за що ми платимо...

Наталя ГЕЛЕТКО.