ВИБОРИ-2017

 

Минулої неділі в 47 об’єднаних територіальних громадах відбулися перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад і відповідних сільських, селищних, міських голів. Перегони відбулись у 19 регіонах України: Вінницькій, Волинській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Харківській, Херсонській, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

 

Івано-Франківщина. В Олешанській ОТГ депутатський корпус сформують представники семи партій. Як розповів представник Громадянської мережі ОПОРА в області Іван Маруняк, «Народний фронт» отримав шість мандатів, ВО «Батьківщина» та БПП «Солідарність» — по п’ять, «Об’єднання «Самопоміч» — три та по одному представнику матимуть «Українське об’єднання патріотів — УКРОП», ВО «Свобода» і «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість». Загалом за 22 депутатські крісла змагалося 66 партійців та 8 самовисуванців. Щодо посади голови ОТГ, то на неї претендувало двоє кандидатів-самовисуванців. Перемогу отримав колишній сільський голова села Олеші та ініціатор об’єднання Богдан Двояк, отримавши підтримку у 1786 голосів. У день голосування значних порушень, які могли б вплинути на результати виборів, спостерігачі не виявили, повідомляє наш власкор в Івано-Франківській області Галина БРУХАЛЬ.


Донеччина. Виборчі дільниці Сіверська відвідав народний депутат Артур Герасимов (БПП «Солідарність»). Народний депутат поспілкувався зі спостерігачами, які працюють на цих дільницях, а також висловив упевненість в успіху реформи децентралізації в Україні.


«Нині відбуваються вибори в новоутворену Сіверську об’єднану громаду. Завдяки політиці Президента йдуть процеси децентралізації, це коли і повноваження, і ресурси передаються на місця. В умовах децентралізації громада Сіверська отримала можливість ефективно працювати над покращенням добробуту своїх громадян. Але важливо, що виборчий процес відбувався у чіткій відповідності із законом. Найголовніше — щоб люди могли віддати свій голос у чесних та прозорих перегонах», — цитує слова політика прес-служба партії.


Луганщина. Троїцька об’єднана територіальна громада обрала своїм очільником Демида Палагна. За нього проголосували 6 073 виборців, що становить 90,2 % голосів. Явка виборців була досить високою — 60,4 %.

Віднині депутатський корпус Троїцької ОТГ становитимуть 18 самовисуванців, п’ять представників БПП «Солідарність», два депутати від «Батьківщини» та один від «Нашого краю». Водночас варто зауважити, що 15 новообраних депутатів — активні члени Асоціації фермерів, двоє представляють Асоціацію медичних працівників, один — Асоціацію освітян Луганщини. Цей факт вартий уваги, оскільки доводить переваги «політичної дієти», яку оголосив голова Луганської облдержадміністрації — обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз. Він вважає, що виборці повинні голосувати за нові обличчя, які представляють, насамперед, не партії, а громадянські об’єднання та рухи, інформує наш власкор Павло ВОРОНЦОВ.


Волинь. Голосування відбувалося у п’яти об’єднаних громадах. Зокрема, у Вишнівській ОТГ Любомльського району, на якій розташовано 18 населених пунктів. Тобто організувати вибори тут було непросто. Однак участь у них взяло 67,19 відсотка виборців. На посаду голови тут претендувало четверо осіб. Як і очікувалося, найбільше голосів — 62,67 відсотка —набрав тепер уже колишній голова Вишнівської сільської ради Віктор Сущик. Ще більш одностайними були виборці у Заборольській ОТГ. Тут головою став 50-річний Валерій Боярський, отримавши підтримку 83,78 відсотка виборців.


Головою Колодяжненської ОТГ Ковельського району став фермер із села Волошки Віталій Кашик, за якого проголосувало 54,79 відсотка виборців. Попри те, що із 16 сіл, які відтепер об’єднує Забродівська ОТГ Ратнівського району, багато віддалених, активність виборців тут була найвищою в області. На дільниці прийшло 72,39 відсотка занесених у списки громадян. Переможцем серед трьох кандидатів став Микола Калачук від БПП «Солідарність», за якого проголосувало 73,96 відсотка виборців. Найвіддаленіша ОТГ — Самарівська — розташована поблизу кордону з Республікою Білорусь. До неї входить відразу 19 сіл. Вони досить розкидані, і добратися до деяких непросто. Можливо, саме тому участь у голосуванні тут взяли лише 60,22 відсотка виборців. Кандидат на посаду голови ОТГ у Самарах був лише один — Микола Маргес. За нього проголосувало 88,24 відсотка виборців. Решта бюлетенів було зіпсовано, повідомляє наш власкор Максим СОЛОНЕНКО.


Вінниччина. На виборах голів і депутатів трьох об’єднаних територіальних громад (ОТГ), що відбулися на Вінниччині, найбільше голосів набрали чинні сільські голови. Так, з-поміж 24 кандидатів переможцем на посаду керівника Якушинецької ОТГ Вінницького району переконливу перемогу здобув Василь Романюк, сільський голова Якушинець. Його кандидатуру підтримали майже 83 відсотки виборців. Пропонувала кандидата на голову цієї громади партійна організація БПП «Солідарність». Пан Романюк очолив громаду, до якої увійшло сім населених пунктів із загальною кількістю понад 14 тисяч мешканців.


Головою Кунківської ОТГ Гайсинського району став також висуванець згаданої вище політичної сили Василь Безбах. За нього віддали голоси 48 відсотків виборців. Об’єднаною територіальною громадою з центром у селі Мурафа Шаргородського району керуватиме колишній сільський голова Сергій Партак. Його результат на виборах — 45 відсотків голосів. Він самостійно запропонував свою кандидатуру у списки кандидатів на посаду очільника громади, інформує наш власкор Віктор СКРИПНИК.


Запоріжжя. Вибори тут відбулися у восьми об’єднаних територіальних громадах. Визначалася влада у п’яти райцентрах та фактично на північній околиці Запоріжжя, у частині міста Вільнянська і на землях поряд із Енергодаром. Очевидно, що переможці отримували дуже багато і через те ніхто «за ціною не постояв». Тому не дивно, що головною ознакою процесу голосування став підкуп виборців, про що свідчить запис у «Фейсбуці» заступника директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Запорізької ОДА Олександра Зубченка: «На виборах у Кам’янці-Дніпровській наживо побачив усі принади «русского мира» у виконанні «Опоблоку» та його кандидата: масовий підкуп, «наливайки», навмисна плутанина у списках, позбавлення права проголосувати десятків пенсіонерів, ветеранів, інвалідів, куплені та залякані члени виборчкомів, авто із «тітушками». А ще традиційно найнижча в області явка, ставка на найбільш маргіналізовані верстви населення... Ці вибори — великий крок назад у проведенні демократичних реформ та децентралізації влади на цій території».


Стосовно результатів, то в райцентрах-містах (Кам’янка-Дніпровська, Оріхів та Гуляйполе) — тотальна перемога за представниками Партії регіонів у різних її варіаціях. У двох райцентрах — Чернігівці та Великій Білозерці перемогли представники «Батьківщини», щоправда, ці території далеко від великих міст, і тому «серйозні люди» за них особливо і не воювали. У двох значно привабливіших ОТГ — Широківської (фактично частина Запоріжжя з передмістям) та Павлівської перемогли представники БПП «Солідарність». Тим часом у Водяному — це передмістя Кам’янки-Дніпровської та Енергодару — переміг безпартійний чинний голова сільради Сергій Єрмаков, повідомляє наш власкор Леонід СОСНИЦЬКИЙ.


Закарпаття. Крісло голови Іршавської ОТГ, до якої, окрім райцентру Іршава, ввійшли села Лоза і Собатино, впевнено виборов багаторічний міський очільник Степан Бобик. Він здобув понад 60 відсотків голосів. У Перечинській міській ОТГ переміг також чинний міський голова Іван Погоріляк, за якого голоси віддали 59 відсотків виборців. Віднині він опікуватиметься й такими приміськими селами, як Зарічево, Сімерки, Сімер і Ворочево. В останніх незабаром обиратимуть сільських старост.


У чотирьох районах згідно з постановами Верховної Ради України також відбулися вибори сільських очільників. Отже, у селі Великі Береги Берегівського району головою обрано Атіллу Пештекі, у Великій Копані Виноградівського району — Михайла Фурика, у селі Осій — Івана Матіка, у Березові Хустського району — Богдана Біляка, інформує наш власкор Василь НИТКА.