«Сьогодні в регіонах дуже багато зброї, привезеної з Донбасу. Це змусило задуматися багатьох українців над тим, де і як придбати собі вогнепальну зброю для захисту власного життя. Тож нагально постає питання: чи потрібна Україні легалізація вогнепальної зброї?»


Андрій СИВКА.


Чернівецька область.


Народний депутат Юрій ДЕРЕВ’ЯНКО (позафракційний):

 


— Узаконення права на використання зброї позитивно вплине на загальний стан безпеки нашої держави. Досвід Грузії, Молдови і країн Балтії, які вирішили питання з легалізацією зброї ще багато років тому, свідчить про різке зниження рівня злочинності. Україна — одна з небагатьох країн Європи, яка не має закону про зброю. Сьогодні всі процедури регламентуються відомчими наказами МВС, які регулюють обіг мисливського та гладкоствольного озброєння. Тому ситуацію необхідно виправити та законодавчо гарантувати українцям право на захист. Відповідний законопроект за авторством народних депутатів було зареєстровано у Верховній Раді ще декілька років тому, а в порядок денний він потрапив лише наприкінці минулого року. Звісно, кожен, хто захоче мати додатковий захист, повинен буде пройти спеціальну медичну комісію та спеціалізовані курси володіння вогнепальною зброєю.


Також нагадаю, що в парламенті створено міжфракційне депутатське об’єднання «Право на захист». Його мета — зробити все можливе, щоб кожен громадянин України мав законодавчо врегульований механізм захисту себе за рахунок вогнепальної зброї.


Тож з огляду на результати сусідніх держав, які, як і ми, мають досвід життя в пострадянському світі, сподіваюся на позитивне завершення дискусії щодо легалізації зброї в нашій країні.


Сергій МЕЛЬНИК.