В Івано-Франківську розпочинається ІІ Міжнародний фестиваль країн Карпатського регіону «Карпатський простір». Тут чекають митців, творчі колективи, кулінарних майстрів з України, Австрії, Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Молдови та Чехії. Почесними гостями є запрошені представники з Грузії, Азербайджану та Естонії. Також до 40 послів підтвердили свою присутність на гірських фестинах. Напередодні один із ініціаторів заходу, народний артист України, генеральний директор — художній керівник Київського національного академічного театру оперети Богдан Струтинський показав нову локацію фестивалю Sculpture SPACE, що започатковує перший всеукраїнський симпозіум сучасної ландшафтної скульптури «Міфологеми простору міста», та розповів про неї. Дев’ять вітчизняних майстрів уже створили композиції з каменю, що відтепер прикрашатимуть міську площу Міцкевича (на знімку).

 


Про початок фестивалю опівдні сповістить Франкове слово. Поетичні рядки з творів Каменяра одночасно читатимуть на радіо, у школах, вишах, державних установах та організаціях, на вокзалі, у музеях та виставкових залах Івано-Франківська. Далі відбудуться презентації туристичного потенціалу Угорщини, Польщі, Грузії, Румунії, Болгарії, Литви та концерт «MELODY іn motіon» за участю солістів Національної оперети й провідних артистів театрів країн—учасниць фестивалю, який триватиме три дні. Впродовж цього часу на території обласного центру буде розгорнуто десять локацій, які охоплять практично всі види мистецтва.


На переконання Богдана Струтинського, фестиваль в Івано-Франківську є першим масштабним міжнародним проектом, який об’єднує країни Карпатського регіону не лише за територіальною ознакою, а й через мистецтво.

Захід започатковує глобальний світоглядний діалог між країнами та стає потужним інструментом культурної дипломатії.

Івано-Франківська область.


Фото Миколи МАЦЮКА.