Несподіване звільнення з посади у квітні 2017 року голови Уманської РДА Віталія Олійника викликало подив не лише в жителів району, а й області. І ось чому.


Уманський район, один із найбільших і економічно найпотужніших на Черкащині, завжди був серед лідерів в агропромисловому комплексі, у соціально-культурній сфері, охороні здоров’я та спорті.

Навіть в останні важкі для країни роки Уманщина не здала своїх позицій, а продовжувала успішно працювати і розвиватися.

 

Група депутатів Уманської районної ради перед початком сесійного засідання. Третя ліворуч голова райради Оксана Супрунець.

 

— Я очолив Уманську райдержадміністрацію, — розповідає Віталій Олійник, — на початку квітня 2015 року. Маючи за плечима досвід роботи у сільському господарстві, зосередив свою увагу на агропромисловій галузі економіки, на розвитку населених пунктів. Важливо, що з перших днів на посаді голови РДА знайшов підтримку і взаєморозуміння депутатів Уманської райради. У нас розпочалась згуртована й активна співпраця.


Тоді, на початку своєї діяльності, найнеобхіднішим кроком, вважав Віталій Васильович, було проведення паспортизації населених пунктів та наведення порядку в землеустрої.


— Ця масштабна робота тривала протягом 2015 року, — продовжує колишній очільник району. — Якщо з паспортизацією ніяких особливих «підводних каменів» не було, то з обліком земельних площ вони виникли.

Виявилося, наприклад, що дві з половиною тисячі гектарів землі «не мають» господаря, але використовуються для вирощування сільгоспкультур. Ми негайно поставили ці площі на облік. Тоді й з’явилися в мене проблеми.

Обласна влада почала мене «не помічати»: не запрошували на обласні заходи, на наради в Києві за участю Президента. Зате розпочалися безперервні перевірки роботи райдержадміністрації. П’ятнадцять чи сімнадцять комісій, які наполегливо шукали недоліки, не змогли знайти суттєвих порушень. Крім зауважень щодо збереження секретної документації, які ми одразу усунули. Утім, саме це й послужило сумнівним приводом для мого звільнення...


— Народні та обласні депутати, депутатський корпус районної ради працювали з райдержадміністрацією конструктивно і злагоджено, — висловлює свою точку зору на діяльність районної влади голова райради Оксана Супрунець. — Спільне бачення проблем і взаємопідтримка дали змогу здійснити на Уманщині багато позитивних перетворень. Зокрема, вдалося завершити епопею з газифікацією села Ладижинка, яку протягом одинадцяти років не могли зрушити з місця. Селяни майже двотисячного села проводили протестні мітинги, перекривали автотрасу Київ—Одеса... Віталій Васильович підготував безліч листів у міністерства і відомства, провів не одну зустріч з високопосадовцями. Урешті зусилля увінчалися успіхом — до Ладижинки прийшов магістральний газ. Очільник успішно виконав доручення територіальної громади.


Ще одним «вузьким» місцем у районі залишалася організація перевезень жителів віддалених населених пунктів. Соціально-економічна криза, нестабільність у державі призвели до того, що перевізники виконували рейси на «невигідні» села лише тричі на тиждень. Саме в ці дні сільські жителі й приїжджали на консультації чи обстеження до райлікарні.


Лише у вівторок і п’ятницю сільські жителі мали змогу користуватися громадським транспортом. Перед кабінетами лікарів вишиковувалася черга. Нервували пацієнти, збивалися з ніг медпрацівники... Вивчивши це питання, депутатський корпус райради спільно з райдержадміністрацією розробили план і способи реалізації вдосконалення пасажирських перевезень у районі. Знайти спільну мову з перевізниками було нелегко, та все-таки вдалося порозумітися... Торік було відкрито нові маршрути Умань—Ладижинка, Умань—Фурманка, мешканці яких мають тепер щоденний транспортний зв’язок з чотирма оборотними рейсами. У березні цього року в районі проведено конкурс на перевезення пасажирів на приміських 11 автобусних маршрутах. Сподіваємося, що відтепер мешканці віддалених населених пунктів району матимуть щоденне транспортне сполучення.


Завдяки злагодженій роботі двох гілок влади вдалося також значно поліпшити матеріально-технічну та спеціалізовану базу медичних закладів району. Зокрема, задля встановлення системи інформатизаційного зв’язку між районною лікарнею та сільськими амбулаторіями, ФАПами і фельдшерськими пунктами закуплено 121 комп’ютер. Це дасть змогу інформатизувати всю медичну галузь району та поліпшити якість обслуговування жителів Уманщини. Крім цього, за кошти районного бюджету закуплено 4 електрокардіографи, 4 аналізатори для проведення лабораторних досліджень. У районі з’явився пересувний флюорограф, послуги якого мешканці сіл і селища отримують безплатно. Ладижинська амбулаторія, повідомили в тамтешній сільській раді, забезпечена новим автомобілем, для лікаря придбано квартиру.


— Важливу підтримку від депутатського корпусу отримала і освітянська галузь, — зазначила Оксана Супрунець. — На виконання програми «Шкільний автобус» організовано безплатне підвезення учнів та педагогів до місця навчання і додому. У районі налічується 19 шкільних автобусів, чотири з них на умовах співфінансування придбали у 2016 році. Торік у школах та навчально-виховних комплексах проведено капітальні та поточні ремонти, замінено на енергозберігаючі вікна і двері, придбано сучасні опалювальні котли на газовому та твердому паливі, закуплено сім одиниць електрогенераторів для резервного живлення. Крім матеріальної турботи про освітянську ниву, райдержадміністрація разом із райрадою піклувалися про духовне зростання школярів, патріотичне виховання. Торік було прийнято районну програму національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016—2020 роки.


Улітку 2016 року Уманщина прийняла на відпочинок групу учнів з міста Бахмута, що на Донеччині. Фінансування перебування та оздоровлення дітей протягом 21 дня взяли на себе депутати районної ради М. Гордій, В. Чекаленко, В. Мальченко, В. Осадчий та інші. Діти подорожували Шевченківськими місцями. Вони були в захваті від нашого прийому, від екскурсій до знаменитої «Софіївки», легендарного Холодного Яру і Чигирина. Цього літа школярі з Бахмута знову матимуть гостинний відпочинок і спілкування зі своїми уманськими друзями...


Розповів Віталій Васильович і про ініційовану ним роботу зі зміцнення правопорядку в сільських населених пунктах. Зокрема, про минулорічне відкриття опорних пунктів міліції в селах Городниця та Берестівець. Це результат співпраці керівників сільськогосподарських підприємств, депутатів районної ради В. Чекаленка та В. Шилюка, які турбуються за безпеку жителів своїх населених пунктів. Цього року планується відкриття опорного пункту в смт Бабанка.


— Сучасні, оснащені автомобілями, високошвидкісним Інтернетом опорні пункти планувалося відкрити у всіх великих селах, — ділиться Віталій Олійник. — Мали намір встановити на в’їзді і на виїзді з населеного пункту камери спостереження. Цих нововведень дуже потребують сільські жителі, адже криміногенна ситуація в країні, на жаль, не поліпшується. Сподіваюся, що прагнення і надії селян врешті-решт таки здійсняться...


Про діловий, новаторський підхід до будь-якої справи Віталія Олійника розповів його колега, голова Уманської РДА у 2002—2005 роках, а нині керівник ТОВ «Прометей» Володимир Мальченко.


— Віталій Васильович, — сказав досвідчений господарник і депутат районної ради, — завжди стояв на державницьких позиціях, послідовно відстоюючи інтереси Уманщини. Наполегливий і принциповий, він зробив чимало гарних справ у районі. Попри добрі показники району Віталія Олійника звільнили з посади. Тепер район не має ні голови, ні виконуючого обов’язки голови райдержадміністрації. Два роки не було жодного заступника голови РДА! Не розумію цієї кадрової політики?! Як може успішно функціонувати така велика адміністративна одиниця, як Уманський район, без будь-якого державного керівництва...


Не тільки Володимир Мальченко обурений ситуацією, що склалася в Уманській РДА. Депутати районної ради на 18-й позачерговій сесії, що відбулась 28 квітня, одноголосно ухвалили звернення до Президента України П. Порошенка з приводу відсутності керівництва райдержадміністрації. У документі, зокрема, йдеться: «Відповідно до пункту 7 статті 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» розпорядниками коштів відповідних державних адміністрацій у межах затверджених бюджетів виступають голови місцевих державних адміністрацій.


Відповідно до пункту 10 цієї ж статті в разі відсутності голови місцевої державної адміністрації його функції і повноваження виконує перший заступник голови, а в разі відсутності останнього — один із заступників голови місцевої державної адміністрації.


Розпорядженням Президента України 06.04.2017 року було звільнено голову Уманської райдержадміністрації без призначення тимчасово виконуючого обов’язки голови. Ситуація ускладнюється тим, що на сьогодні немає жодного заступника голови райдержадміністрації.


Відсутність голови районної державної адміністрації не дає можливості повноцінно функціонувати структурним підрозділам райдержадміністрації та органам представницької влади району в забезпеченні владних повноважень в інтересах жителів району.


Ураховуючи вищевказане та відповідно до статті 8 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» просимо терміново призначити виконуючого обов’язки голови Уманської районної державної адміністрації, взявши до уваги думку депутатського корпусу Уманської районної ради».


Що ж, нехай не кардинально, а толерантно і розважливо депутати Уманської райради свою позицію висловили стосовно звільнення В. Олійника з посади голови Уманської РДА за недоліки щодо збереження секретної документації, які виникли в роботі Уманської РДА до призначення його на посаду і були усунуті у встановлені строки, адже відповідний допуск до державної таємниці було поновлено у встановленому порядку до видання відповідного Розпорядження Президента України. Що скажуть чиновники з Києва у відповідь, а головне, які дії і кадрові призначення надійдуть у район, — побачимо. Утім, ситуація в Уманському районі висвітлила й інший бік проблеми, що стосується державного управління в країні загалом. Зокрема, щодо виконання обіцянок керівників держави здійснити адміністративну реформу. За новими постулатами давноочікуваного реформування очільників районів та областей не повинні призначати функціонери з вищих ешелонів влади, а обирати самі жителі місцевих територіальних громад. Коли на повну силу, відкрито і демократично запрацює новий механізм виборів і формування місцевих еліт — тоді зникнуть передумови непрозорої кадрової бюрократичної «чистки», що сталася в Уманському районі.

Черкаська область.

ДОВІДКОВО

В Уманському районі у 53 населених пунктах мешкають понад 42 тисячі оіб.


Функціонує 49 сільських рад і одна селищна. Працює 34 СТОВ та агрофірм, 75 фермерських господарств.

 

ФАКТ

За 2016 рік підприємствами Уманського району освоєно 242,7 мільйона гривень капітальних інвестицій, що у 2,1 разу більше порівняно з 2015 роком.


На утримання закладів освіти у районі використано 82,7 мільйона гривень, профінансовано бюджет Центральної районної лікарні у сумі 24,3 мільйона гривень


Загальний обсяг доходів районного бюджету на 2017 рік становить 347778,438 тисячі гривень.