Розгляд апеляційної скарги щодо обрання запобіжного заходу екс-парламентарію Миколі Мартиненку перенесли на 12 травня. Таке рішення ухвалила колегія суддів, пояснивши це тим, що до Апеляційного суду Києва не надійшли матеріали провадження з Солом’янського суду Києва.


Коментуючи після засідання суду апеляцію Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо оскарження рішення Солом’янського суду Києва про обрання М. Мартиненку запобіжного заходу, прокурор Роман Симків зазначив, що одним із елементів порушення було взяття на поруки. «Людина, коли бере на поруки, вона повинна знати, у чому людину підозрюють. Жоден із депутатів не був обізнаний, у чому підозрюється Мартиненко.

Вони говорили, що давно його знають», — зазначив він та додав, що це було сказано ще перед виступами прокурорів, коли поручителі достеменно не знали, у чому звинувачують екс-парламентарія.


Крім того, наприкінці квітня Національне антикорупційне бюро повідомило, що М. Мартиненко, якого підозрюють у завданні збитків ДП «СхідГЗК» на суму 17,28 мільйона доларів, має можливості для здійснення незаконного впливу на суддів, про що свідчить вилучена детективами НАБУ електронна переписка, з проханнями про надання вказівок слідчим прокуратури, а також суддям при вирішенні конкретних справ.


Сам М. Мартиненко запевнив, що виконує всі обмеження, накладені на нього рішенням Солом’янського суду Києва, хоча в нього й виникає питання, чому він, наприклад, не може виїхати за межі Києва або чому в цьому рішенні така велика кількість фірм, з працівниками яких він не може спілкуватися. Також М. Мартиненко підкреслив, що всіх, хто взяв його на поруки, він знає особисто, та висловив думку, що такими діями НАБУ та САП заробляють політичний капітал. «Це політичне переслідування, цим НАБУ займається уже 1,5 року. Я вам наводжу приклад. Мені обирають міру запобіжного заходу, коли я нікуди не ховаюся, коли я склав депутатський мандат і повноваження. Більше того, коли я та мої адвокати юридично бачимо, що немає навіть складу самого злочину», — зазначив він після засідання суду, назвавши дії НАБУ і САП «неадекватними».


Один із поручителів, який був присутній на засіданні суду, народний депутат Павло Пинзеник («Народний фронт) висловив думку, що перенесення розгляду апеляції пов’язане із бюрократичними процедурами. «Захист був готовий до апеляції, до розгляду по суті. Був готовий обстоювати свою позицію. Були присутні адвокати, був присутній сам Мартиненко. Ми, народні депутати, які прийняли рішення про взяття на поруки, прибули на засідання і були готові до розгляду», — сказав він та висловив сподівання, що всі обставини справи будуть ґрунтовно вивчені та що судді виноситимуть рішення, виходячи із власної правосвідомості і керуватися законом.

«Нічого іншого від апеляції ми не очікуємо», — підкреслив народний депутат.


Ще один поручитель, народний депутат Андрій Тетерук заявив, що намагання НАБУ та САП посадити М. Мартиненка в СІЗО є спробою тиску не лише на політика, а й на політичну партію «Народний фронт». «Зараз триває намагання показати видимість, створити таку інформаційну кампанію навколо цього всього і посадити його в СІЗО, хоча підстав для цього у прокуратури абсолютно немає», — сказав він та нагадав, що М. Мартиненко добровільно здав депутатський мандат, щоб доводити свою невинуватість у суді.